Стефановден е! Спазват се ПЕТ строги забрани, а домакините поднасят ТРИ задължителни ястия на трапезата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Стефановден е! Спазват се ПЕТ строги забрани, а домакините поднасят ТРИ задължителни ястия на трапезата:
33666
Източник: actualno.com
Стефановден е! Спазват се ПЕТ строги забрани, а домакините поднасят ТРИ задължителни ястия на трапезата:

Третият ден на Коледа, 27 декември, според църковните канони и народните обичаи е посветен на паметта на св.Стефан. Сред народа празникът е известен просто като Стефановден .

Свети Стефан е основател на първата християнска общност и първият християнски мъченик.

Понеже бил много добър организатор и събраните от него първи християни започнали да имат голямо влияние сред еврейския народ, юдейските първосвещеници му завидели, обвинили го несправедливо в измами и го пребили с камъни.

;Стефановден е последният християнски празник през годината, затова се смята, че той „затваря“ годишния цикъл – още повече, че от гръцки името му се превежда като „венец“, „корона“, т. е. кръгла, затворена и затваряща форма (именно затова, въпреки, че на пръв поглед е малко странно, но едни от имената, които празнуват на този ден, са Венец, Венцеслав и производните им).

Сред най-разпространените обичаи на Стефановден е ладуването. Неженените девойки – момите, от дадено населено място, или от махала, квартал (ако става дума за град) се събират в една от по-заможните къщи и врачуват или „гледат“ за бъдещите си женитби. Тази процедура се извършва, като всяка дава своя предварително набрана китка да бъде прикрепена към тези на другите с гривна, пръстен или друго някакво ценно украшение. Всички китки се топват в ново калайдисано котле, пълно с „мълчана вода“ - тоест, с вода, която е донесена от извора или чешмата в пълна тишина и мълчание. Котлето се покрива с червена кърпа (було).

ладуване обичай

Следващата сутрин всички моми пеят обредни песни (ладанки), някоя от тях се облича като булка, вади една по една китките от котлето и ги „нарича“ (пожелава) на съответната й приятелка за добър жених и щастливо семейство. Вечерта всяка мома слага шепа ечемичени зърна под възглавницата си и вярва, че през нощта ще сънува бъдещия си съпруг. На други места вместо ечемик слагат под възглавницата жито.

В интерес на истината, обичаят ладуване се изпълнява на Стефановден предимно в Средна Северна България, а другаде – на 31 декември. Традиция, обозначаваща почит и уважение, била младото семейство да иде на гости при кръстниците, кумовете или при родителите си.

За трапезата пък обичаят бил да се готви кисело зеле със свинско, баница с месо и/или пълнена кокошка, както и да се поднесе на трапезата червено вино. На Стефановден се спазват обредите и ритуалите за т. нар. „мръсни дни“, които продължават до Йордановден – 6 януари.

трапеза Стефановден

Най-важни са предупредително-забранителните ритуали, чието предназначение било да предпази хората от най-различните лошавини на злите сили. Те се свеждали до 5 основни и обобщени забрани.

  • Нощем не се излиза навън. Ако някой го сторел, рискувал да бъде нападнат от караконджоли. Но това все още било малката беда, тъй като караконджолите пакостели и правели бели - ала последиците от тях не били фатални и гибелни, а повече плашели и дразнели хората. Но истинското нещастие връхлитало в образите на вампири, таласъми, върколаци, които нерядко носели смърт на своите жертви.
  • Не се правят сватби, седенки, други шумни и весели събирания, все със същата цел: да не се привлече вниманието на злите сили.
  • Не се тъкат и не се шият мъжки дрехи; обикновено те се били изготвяли от овча вълна, а това означавало мъжете, щом ги облекат, да привлекат вниманието на вълците.
  • Хората, достигнали зряла възраст, не се къпят, тъй като водата не е кръстена. Може да си мият ръцете, ако в нея са потопени клонки пелин. Стане ли необходимо да се къпе бебе, до 24 часа след това трябва да му бъде изпредена, изтъкана, ушита и облечена ризка от чисто нова прежда – иначе има опасност то да стане караконджол.
  • Забранено в „мръсните дни“ е сексуалното общуване – понеже вярвали, че заченатото тогава дете може, когато порасне, да бъде залюбено от змей, змеица или просто да стане лош и зъл човек.

Трапезата на Стефановден

Като последен, затварящ отиващия си годишния цикъл християнски празник, на Стефановден се готвят най-вече месни ястия – така едновременно се акцентира върху края, завършека на рождественските пости, и очевидно целта е хората да изпратят старата година доволни и радостни във всяко едно отношение. За задължителни ястия се смятат кисело зеле със свинско, баница с месо (няма задължително условие какво да е месото); на някои места се готви и пълнена домашна кокошка.

свинско със зеле

Други блюда, които се слагат на трапезите, са печен свински врат, свински кебап, баница с кайма, обредна пита, ошав; от напитките – червено вино.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft