Може би ги имате в градината си в момента и нямате представа какво могат да направят.
Това ще ви убеди, че не е нужно да чакате сладките му плодове.
Снимка: pixabay
Говорим за едно от най-разпространените у нас плододаващи растения – лозата и по-точно, нейните листа.
Лозовите листа са много важна част от диетата, както и от традиционната медицина, особено в страни като Гърция, Албания, Франция и Италия.
Снимка: pixabay
Хората там знаят добре колко полезни са тези листа и че могат да ги използват преди и дори дълго след като са събрали последните плодове.
Лозовите листа са чудо от природата
- Те съдържат голямо количество витамини (A, C, витамини от група B) и ценни минерали, особено калий, фибри, фолиева киселина и много антиоксиданти.
- Те имат противоракови ефекти, главно поради специфична комбинация от хранителни вещества, витамини и антиоксиданти.
Снимка: pixabay
- Те укрепват имунитета.
- Те предпазват от вирусни и бактериални инфекции .
- Те стимулират кръвообращението, понижават кръвното налягане.
- Те предпазват кръвоносните съдове от втвърдяване .
- Ценният ресвератрол се съдържа не само в плодовете, но и в листата. Той е особено ценен от дамите, тъй като забавя процеса на стареене.
- Те прочистват тялото от отпадъчни продукти - имат силен диуретичен ефект, а също така имат и леко слабително действие.
- Те помагат за прочистването на бъбреците, червата и пикочния мехур.
- Те лекуват вените и са балсам за болки в краката:
Снимка: pixabay
- Лозовите листа лекуват разширени вени - компресите от лозови листа са отлични за подпомагане при проблема с уморените и болки в краката.
- Лозовите листа отдавна се използват като естествено средство за запек и храносмилателен дискомфорт.
- Лозовите листа също прочистват бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища .
- Те са отлична съставка в ястия – младите могат да се консумират сурови през есента.
- Те имат вкус, подобен на спанака.
- По-старите листа се използват подобно на киселото зеле - могат да се използват за увиване на месо, ориз и други зеленчуци.
- Те овкусяват яхнии, добавят разнообразие към канапета или салати.
Снимка: pixabay
Как да ги използваме?
Освен директна консумация в любимите ви ястия, вкусни са и чайовете от лозов лист - приготвени от сушени листа, но много популярни са и компресите или запарките.
Компресите се приготвят подобно на тези със зелеви листа.
Лозовите листа се начукват леко, за да се разрушат жилките им, и се налагат директно върху разширените вени.
Чай, приготвен от сушени листа, ще помогне при грип и настинки.
Залейте 2 чаени лъжички сушени лозови листа с 250 мл вряща вода и оставете да се запарят за 4 минути.
Снимка: pixabay
Редовната консумация на чай от лозови листа действа като превенция на сериозни заболявания като диабет, високо кръвно налягане, стимулира чревната дейност и също така защитава черния дроб .
Не забравяйте да пиете тази напитка поне веднъж на ден по време на грипния сезон и няма да се притеснявате, че ще се разболеете.
Отварите от лозови листа също имат благоприятен ефект при кожни заболявания - облекчават раздразнение, подуване, зачервяване и сърбеж.
Листата често се добавят към вани, за да помогнат в борбата с дерматити от различен произход.
Можем да използваме компрес, направен от лозови листа, за болки в коленете.
Снимка: pixabay
Сварете около 30 листа в 500 мл вода.
Оставете да се запари, покрито с капак, за 15 минути.
Намокрете кърпа в отварата и поставете листата върху нея.
Сгънете го и дръжте все още горещия компрес на коляното си.
Снимка: pixabay
Покрийте с фолио и увийте с топла кърпа.
Оставете компреса за една нощ и повторете, ако е необходимо.
Лозовите листа също са отлични за консерви, те придават страхотен вкус и поддържат консервите хрупкави.
Компрес за разширени вени
Внимателно смачкайте лозовите листа, за да освободите сока им.
След това ги загрейте на пара за известно време.
Поставете все още топлите листа върху зоните с разширени вени.
Увийте ги в стреч фолио и оставете за няколко часа, например за една нощ.