Разкриваме ви кои 5 храни лекарите избягват , защото създават риск от рак на дебелото черво .
Храните, които избирате, не само влияят на енергията и телесното ви тегло, но също така могат да увеличат или намалят риска от рак на дебелото черво . Въпреки че все още няма доказателства, че определени храни директно причиняват или предотвратяват рак, многобройни проучвания показват връзка между диетата и честотата на това заболяване.
Експертите посочват, че храните, които насърчават възпалението, могат да активират процеси, които допринасят за развитието на тумори, докато храненето, което поддържа здравето на червата, може да има защитен ефект, пише „ Everydayhealth “ и „ Go Healthy “.
Ето пет храни, които експертите смятат за най-вредни за здравето на червата, както и съвети как да ги замените.
Червено месо

Червено месо Снимка: Shutterstock
Говеждото, агнешкото, свинското и телешкото месо са сред храните с най-висок риск от развитие на рак на дебелото черво.
Червеното месо съдържа хемово желязо, което може да насърчи образуването на съединения, свързани с рак.
Дългосрочната консумация на червено месо също е свързана с нарушена чревна микрофлора, което допълнително увеличава риска.
Преработено месо
.jpg)
Снимка: Shutterstock
Наденичките, хот-догът, сушените меса и пушените продукти са класифицирани като канцерогенни за хората. Те съдържат нитрати и нитрити, които могат да увеличат излагането на вещества, свързани с рак.
Всеки 50 грама преработено месо на ден увеличава риска от рак на дебелото черво с до 22 процента.
Воя Брайович усети 1 симптом и разбра, че има рак на мозъка: Тялото му изпраща сигнали от дни
Печено месо и барбекю

Снимка: Profimedia
Готвенето на месо при много високи температури (като например печене на скара) създава химикали, които могат да увредят ДНК и да насърчат растежа на тумори. Въпреки че методът на приготвяне оказва влияние, проблемът все още е предимно червеното и преработеното месо.
Сладкиши и подсладени напитки
.jpg)
Снимка: Shutterstock
Прекомерният прием на захар може да насърчи растежа на раковите клетки. Сладките напитки и газираните напитки увеличават приема на калории и допринасят за затлъстяването, което е един от рисковите фактори за развитие на рак.
Онколог ни разкри дали ракът на гърдата е наследствено заболяване: Ще се изненадате какво влияе върху появата на тази напаст в организма
Алкохол
.jpg)
Снимка: Иван Рябокон / Panthermedia / Profimedia
Всяка алкохолна напитка на ден увеличава риска с около 6%, докато четири напитки на ден увеличават риска с до 52%. Алкохолът променя чревната микрофлора, намалява активността на защитните ензими и създава ацеталдехид, канцерогенно вещество, което уврежда ДНК.
Какво да ядем вместо това?
За да се намали рискът от рак на дебелото черво, експертите препоръчват средиземноморска диета, богата на зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни източници на протеини:
- риба, пилешко месо, боб и бобови растения вместо червено и преработено месо
- листни зелени зеленчуци като броколи, къдраво зеле, зеле и карфиол
- фибри от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци
- млечни продукти като мляко, сирене и кисело мляко
- зехтин вместо животински мазнини
Ако не сте сигурни коя диета е най-подходяща за вас, диетолог може да създаде план, който едновременно ще намали риска от рак на дебелото черво и ще отговори на вашите хранителни нужди.














