Когато за първи път видях рецептата за тънка пица с царевично брашно бях възмутена. Казах си „това не е истинска пица!”.
Продукти:
Зехтин
1 малка глава червен лук, обелен и тънко нарязан
Щипка захар
1 ч.л. балсамов оцет
2 големи теста за пица от царевично брашно
1 чаша настърган кашкавал
2 / 3 чаша сирене рикота
6 гъби, почистени и тънко нарязани
Сол и прясно смлян черен пипер
Необходимо оборудване:
Плочата и корите за пица, наистина много ще улеснят приготвянето й. Ако ли не, ще трябва да използвате разчертана пергаментна хартия.
Начин на приготвяне:
А) Ако използвате керамична плоча я поставете на средната решетка във фурната. Загрейте фурната на 230 C.Когато фурната загрее на 230C, оставете плочата да се затопли добре за поне около 15 минути.
Б) Ако не използвате керамична плоча, поставете решетките на фурната в най-долната и най-горната им част. Отново загрявате фурната на 230 C.
Загрейте една с.л. зехтин в малък тиган на котлон със средна температура. Добавете нарязаният лук и го запържете, докато омекне. Добавете щипка захар и балсамов оцет и запържете за още няколко минути, докато лука омекне напълно и стане прозрачен. След това отстранете тигана от котлона.
А) Ако използвате керамична плочка, поръсете малко царевично брашно на кората за пицата и сложете тестото за пица върху нея. (ако не разполагате с кори за пица, може да използвате и лист за печене) След това сложете зехтин отгоре върху тестото.
Б) Ако не използвате керамична плочка, разчертайте два листа пергаментна хартия и им сложете зехтин. Сложете всяко тесто за пица върху хартия и добавете зехтин.
Поръсете всяка от тестото с половин чаша от настъргания кашкавал. Към всяка тесто добавете 1/3 чаша от сиренето рикота. Добавете гъбите и карамелизирания лук. Поръсете със сол и черен пипер.
А) Ако използвате керамична плоча и тя може да повере и двете теста за пицата ги сложете едновременно. Но ако тестото е по-голямо, ще трябва да приготвите всяко едно поотделно. Но това не трябва да ви притеснява, защото приготвянето на пицата с плоча става много бързо. Печете пицата, докато коричката й стане хрупкава и покафенее, около 5-7 минути. След това нарежете пицата с нож за пица или обикновен нож.
Б) Ако използвате хартия за печене, поставете хартията на решетките във фурната. Печете докато коричката на пицата стане хръпкава и покафенее (времето варира в зависимост на вашата фурна, сложете пицата и я проверете след 10 минути). След като пицата е готова я нарежете с нож за пица.
Всяка една от пиците е достатъчна за един до двама човека, в зависимост колко сте гладни. Добър апетит!