У нас няма Нова година без баклава! Правя я с 2 пакета кори и много орехи - както си трябва! Става бижу:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
У нас няма Нова година без баклава! Правя я с 2 пакета кори и много орехи - както си трябва! Става бижу:
У нас няма Нова година без баклава! Правя я с 2 пакета кори и много орехи - както си трябва!...
3218
У нас няма Нова година без баклава! Правя я с 2 пакета кори и много орехи - както си трябва! Става бижу:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всички сме чували, че баклавата е най-добре да се сервира на следващия ден, но това се случва рядко, защото е толкова изкусителна, че всеки иска да я опита веднага. У дома почти половината се изяжда същия ден, така че ако успея да скрия няколко парченца, може да остане и за следващия ден. От години правя баклавата по тази богата рецепта, наследена от баба и мама - те винаги слагаха по 2 пакета кори и много орехи, за да "се усещат".

Е, аз също не пестя материал и резултатът винаги е вълшебен! Ето какво ви трябва за моята Домашна баклава с 2 пакета кори :

Домашна баклава с 2 пакета кори

Продукти:

  • 1 кг орехи (500 г нарязани, 500 г блендирани или ситно смлени ядки)
  • 1 кг домашно приготвени тънки кори за баклава (пресни) - аз ползвам 2 пакета от най-тънките
  • 1,2 кг кристална захар
  • 250 г масло
  • сок от 1 лайм
  • 1 литър + 250 мл вода

Приготвяне: 

В по-дълбока купа се смесват нарязаните и ситно смлени орехи, след което от общото количество захар се отнемат пет супени лъжици и се добавят към орехите. Разбъркайте още веднъж, за да се разпредели захарта и плънката е готова. След това пригответе две тенджери, една по-голяма и една по-малка.

продукти баклава

В по-малката тенджера сложете 12 супени лъжици захар и добавете 250 мл вода, а в по-голямата сипете цялата останала захар и добавете един литър вода. Сложете голямата тенджера на огъня и от момента на кипене я варете 15 минути, докато захарта се разтвори напълно и сиропът леко се сгъсти.

орехи със захар

сироп баклава

Изпечената баклава се залива с този сироп от голямата тенджера. След 15 мин. варене на умерена температура се гребва от сиропа с лъжица и се слага по една капка в поднос да изстине бързо, след което се притиска с два пръста и се проверява дали лепне. Трябва да е средно лепкаво. Щом сиропът се свари добре, изключете котлона и го оставете да изстине.

проверка захарен сироп

сироп за баклава

В горещия сироп веднага добавете прясно изцеден сок от един лимон и разбъркайте. След това поставете по-малката тенджера на огъня и оставете да заври, като разбърквате от време на време. От момента, в който заври, този втори, по-малък като количество, сироп ври 5 минути, така че го проверете, както сте направили при първия. Този трябва да е по-гъст и по-лепкав от първия. Оставете настрана да изстине.

Разтопете маслото на слаб огън. Разтворете корите за баклава върху работен плот и ги сплескайте/нарежете според размера на тавата. Отделете 7 кори, които ще сложите отдолу и 5 кори, които ще сложите отгоре. Между тях се нареждат останалите кори.

кори за баклава

Намажете тавата с разтопеното масло. След това се слага първата кора, после втората, след което се напръсква с малко масло. Повторете процеса с третата, четвъртата и петата кора. Залива се с масло, след което се нареждат последните две кори. Седмата кора не мажете с масло, а я поръсете обилно с ядковата смес.

баклава с орехи

След това се слага една кора, малко масло, втора и трета кора, масло, след това две кори без масло. Отново се поръсва обилно с ядковата смес. Тази процедура се повтаря до края, до изчерпване на целия материал.

баклава с масло

Накрая се слага една кора, малко масло, втора кора, малко масло, трета кора, малко масло и последните две кори. Нарежете баклавата на ромбове или както искате. Баклавата се залива с останалото масло.

През това време загрейте фурната на 150 градуса. Сложете да се пече (по-точно да изсъхне) за около час, докато добие златистожълт цвят. След това залейте горещата баклава със студения сироп (първия) и оставете да изстине. След като изстине баклавата се залива с втория по-плътен сироп. 

богата баклава

домашна баклава сироп

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft