Вечна младост - откакто човечеството се помни, все се опитва да забави хода на времето, който завършва с най-естественото нещо - смъртта. И в случая не говорим само за алхимици, знахари и вещери, на които са приписвани едва ли не свръхестествени способности да запазват младостта и жизнеността си.
Майкъл Джаксън например е спял в барокамера, Сталин пък финансирал опити по откриване на еликсир на дълголетието, а Репин се хранел само със супи от билки.
Оказва се обаче, че отговорът на вечния въпрос с безсмъртието (или поне дългият живот без болести) може да се крие не къде да е, а в Тибет.
Снимка: iStock
Тайната на тибетските монаси, която предпазва от склероза, инфаркт, хипертония
Всичко това изглежда глупаво, тъй като човек не може да върви против съдбата си.
Но един продукт, който струва стотинки по нашите магазини, е любим на дълголетниците от Тибет.
Именно кашата от ечемичен булгур удовлетворява потребностите на организма от всички хранителни вещества, зарежда с енергия, лекота в тялото и остър ум. Освен всичко друго, в тези ценни зрънца се съдържа лизин, оказващ противовирусно действие и стимулиращ изработката на колаген в тялото.
Снимка: БЛИЦ
И ето ви простичка рецепта за булгурена ечемичена каша по начина, по който я приготвят в планините на Тибет.
Сложете в чугунена тавичка чаша ечемичен булгур да се запече до златист цвят, не е нужно да добавяте масло.
През това време сложете 2 чаши вода да заврат на котлона, а готовият булгур изсипете в дълбок керамичен съд, като го залеете с горещата вода. Посолете кашата на вкус и увийте с кърпа съда. Булгурената каша трябва да постои известно време, докато набухне.
След това добавете малко краве масло, а по време на пост – растително. Няма да е излишно да добавите и малко лук. В такъв вид поднасяйте горещата ечемичена булгурена каша на масата. Наред с този полезен обяд пийте зелен чай с джинджифил и мед, а за десерт – сушени кайсии.
Запомнете, това е не просто здравословен обяд, това ястие премахва, без да усетите, болежките в тялото и ви осигурява дълголетие.