Червени петна в жълтъка: какво е това и може ли да се разболеете, като ядете такова яйце?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Червени петна в жълтъка: какво е това и може ли да се разболеете, като ядете такова яйце?
3007
Червени петна в жълтъка: какво е това и може ли да се разболеете, като ядете такова яйце?

Всеки, който често готви или поне вари яйца, най-вероятно е забелязал кървави петна в жълтъка и се е чудел дали може да се консумира такъв продукт? Решихме да го проверим с помощта на експерти.

„Такива червени петна предизвикват много слухове. Някой смята, че това е пилешки ембрион. Но в птицефермите, където кокошките носят без петел, също се открива кръв в жълтъка. Всъщност това са само малки парченца тъкан или кръв от кръвоносните съдове на жълтъчната торбичка, в която е „раснал“ жълтъкът. Когато торбичката се разкъса, част от кръвта може да навлезе в жълтъка. Такива примеси не представляват заплаха за хората. Можете внимателно да ги извадите с лъжица или нож и да използвате яйцето ”, обяснява нашият експерт диетолог Албер Годин.

Какви са тези червени точки ?

Когато се образува яйце, всичко започва с жълтъчната торбичка. Тя съдържа кръвоносни съдове, които носят кръв и храна. След като жълтъкът узрее, той се освобождава от вече ненужната торба, но понякога кръвта може да попадне в жълтъка по време на този процес.

Освен това, колкото по-стара е "майката" на пилето, толкова по-често се среща такъв дефицит в яйцата. Смята се, че това може да е и леко генетично заболяване.

Често такива примеси се срещат в яйца с кафява черупка. Наистина, преди да бъдат изпратени яйцата за продажба, те се преглеждат със специално устройство и се отхвърлят. Тъмната черупка затруднява добре изследването на яйцето, следователно такъв дефект е по-често срещан при тях. Ако за вас е важно жълтъкът да е чист и без примеси, купувайте само бели яйца с тънка черупка. Шансът да срещнете подобен "ужас" в тях е минимален.

Кръвните петънца в жълтъка не застрашават човешкото здраве, това е само малък недостатък. Следователно яйцата могат да бъдат безопасно варени. Между другото, отхвърлените яйца се пускат в производство за приготвяне на различни продукти. Това е поредното доказателство, че червените точки не са опасни за хората и не са признак на заболяване на яйцата.

жълтък червени петна

Какви яйца не трябва да се ядат?

На първо място, с преминат срок на годност. Например, яйцата за диетична храна се съхраняват не повече от 7 дни. Освен това всички яйца трябва да се съхраняват в хладилник, за да се предотврати размножаването на вредни микроорганизми и бактерии. Кокошето яйце запазва свежестта си в хладилника до 25 дни. Ако измиете яйцата, ще трябва да ги изядете след 12 дни.

Яйцата трябва да се поставят в купа със студена вода преди употреба. Ако яйцето е изплувало, определено не можете да го ядете.

Е, съответно, ако след счупването на яйцето се появи неприятна миризма, в никакъв случай не бива да посягаме към него. Затова се препоръчва да чуквате всяко яйце в отделен съд по време на готвене.

Петната от кафяво и червено в яйчния жълтък не са опасни, така че могат безопасно да се консумират.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft