Черен списък: 4 вида риби, които трябва да избягвате

вход през zajenata.bg
За Жената
Черен списък: 4 вида риби, които трябва да избягвате
3402
Черен списък: 4 вида риби, които трябва да избягвате

За съжаление дори такъв здравословен продукт като риба не винаги може да бъде безопасен за вашето здраве. Съставихме „черен списък“ на онези видове риби, които е по-добре никога да не се ядат.

Трудно е да не обичаме рибни ястия: те най-често са подходящи за диетично хранене, тъй като съдържат идеален баланс на протеини, мазнини и въглехидрати, а също така насищат тялото ни с необходимите киселини и микроелементи.

Наскоро говорихме за най-здравословните видове риби, които да включите в седмичното си меню. Но, за съжаление, дори този най-полезен продукт не винаги може да бъде безопасен за вашето здраве. Днес решихме да съставим един вид черен списък на онези сортове риби, които е по-добре да не купуваме или поръчваме в ресторантите.

Скумрия

Доста безобидна на пръв поглед скумрия, която сме свикнали да ядем пушена или осолена, изобщо не е толкова здравословна риба, колкото може да изглежда.

Тази голяма хищна риба натрупва живак, най-опасен за хората, съдържащ се в големи количества в морска вода, замърсена с промишлени емисии. Ако тази риба е вашата любима, яжте я не повече от веднъж месечно.

Тилапия

Тилапия е ценена заради високото си съдържание на лесно смилаем, нискокалоричен протеин и полиненаситени мастни киселини. Приготвянето му е лесно, а броят на прекрасните рецепти с тази риба е просто огромен, но тилапията е строго противопоказана за мнозина.

Факт е, че заедно със здравословните мазнини, тази риба буквално изобилства от вредни. Оттук и забраната за използването на тилапия за всеки, страдащ от сърдечни заболявания. Освен това тилапията е всеядна и в нейното месо лесно могат да се натрупват всякакви токсини, които могат да бъдат опасни за човешкото тяло.

Акула

Всеки от нас поне веднъж в живота си е чувал за изискана пържола от акула - ястие от вкусно и питателно месо, което не съдържа кости. Много е трудно да се готви акула поради специфичната й миризма и затова ястията, приготвени от нея, се считат за деликатес.

Не бързайте обаче, за да поръчате супа от перка от акула или филе от акула в ресторанта(когато ги отворят). Този хищник, както и други риби от нашия списък, е известен със способността си да натрупва много живак в тъканите си.

Лаврак

Лавракът е рядкост на рафтовете на магазините за риба. Недобросъвестните продавачи често подават за него по-евтини видове риба (например пангасиус).

Не се разстройвайте: по-добре е напълно да забравите за тази покупка. Лавракът е известен с високото си съдържание на живак в месото и се препоръчва да се ограничи консумацията му дори за възрастни.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft