Вкореняване на роза във вестник - уникален метод със 100% успешен резултат

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Вкореняване на роза във вестник - уникален метод със 100% успешен резултат
7253
Вкореняване на роза във вестник - уникален метод със 100% успешен резултат

Ако сте запален градинар, сигурно сте се опитвали неведнъж да захванете роза от резници . Но обичайното рязане и вкореняване директно в почвата не дава такъв ефект, както чрез метода на буритото . Бурито всъщност е мексиканско ястие, в което пълнежът е увит в питка. Ще направим нещо подобно, само че с резници от роза и вестник.

Този метод се използва широко в САЩ, а за първи път в Европа е въведен от австралийски търговски разсадници.

И така:

вкоренени рози

Ризниците за рози не трябва да са по-тънки от молив, дори е по-добре, ако са по-дебели. Те също така трябва да са с дължина 15-20 см. Такива резници съдържат много захари за развитието на корените, особено предвид липсата на листа - тях трябва да отстраним, заедно с листовите стъбла. Долният край на резниците се отрязва както винаги под пъпка, а горната част - между две пъпки.

Така приготвените резници внимателно се проверяват за болести и щети. Ако дори на една от тях има следи от мухъл или болест, тогава има шанс всички резници да се влошат по време на съхранението. Затова изхвърлете всички подозрителни резници.

След това вземете вестник, за предпочитане голям, обикновена найлонова торбичка и вода. Съберете резниците в пакет и внимателно ги обвийте във вестника, така че те да са затворени от всички страни. Някои градинари предпочитат да полагат тънък слой мъх по цялата им дължина - обикновен горски мъх, който "регулира" добре снабдяването с вода на издънките.резници на роза с мъх

Полученият пакет трябва да се навлажни с вода, но без да се мокри прекалено. Можете да намокрите кърпа, леко да я изстискате и да обвиете пакета в нея. А можете просто да поръсите с вода, за да се овлажни целият вестник. Ако е твърде мокър, оставете водата да се оттече.рози бурито

пакет от вестник

След това поставете пакета в плик. Така увитите резници трябва да бъдат поставени на тъмно и хладно място с температура от + 18 градуса, приблизително. Като цяло началото на коренообразуването (т.нар. калус) отнема от 3 до 4 седмици. Затова проверявайте пакета веднъж или два пъти седмично.

Прегледайте резниците, някои може да започнат да гният, при други на крайния етап не се образува калус - изхвърлете всички такива резници. Но основно, ако сте преценили добре влагата и температурата, няма да изхвърлите много резници.калус на роза

Всички издънки по различни начини и по различно време дават калус, млади корени, но ако има резници вече с корени, тогава те могат да бъдат засадени. Тъй като вкореняването се прави в началото на пролетта, до пускането на коренчета земята вече е достатъчно затоплена за засаждането им.

Засаждаме както обикновено, с една пъпка над нивото на земята, всичко останало - под земята. Най-горната част покриваме с парникови или пластмасови бутилки. И така розите се оставят да се развиват бавно до началото на лятото. Не забравяйте при високи температури да поливате издънките. Когато листата се развиват активно, през този период можете постепенно да пускате повече чист въздух, като отстраните бутилката или капака за половин-един час.

Между другото, възпроизвеждането на рози по метода бурито е подходящо и за тези сортове рози, които се възпроизвеждат зле с резници. Споделете с приятелите си!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft