Генерал Мутафчийски отговори и на много въпроси от деца-Видео

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Генерал Мутафчийски отговори и на много въпроси от деца-Видео
2290
Източник: btvnovinite.bg
Генерал Мутафчийски отговори и на много въпроси от деца-Видео

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски отговори на безброй въпроси на журналисти на пресконференциите на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, но този път в предаването „120 минути“ то се постара да отговори и на най-младата публика – децата.

Още на 18 март министър-председателката на Нова Зеландия направи пресконференция само пред деца, защото по нейните думи те се нуждаят от специална подкрепа, за да разберат какво се случва в света, а и с техния живот в момента.

Сега генерал-майор Мутафчийски прие подобно предизвикателство в ефира на bTV.

 

7-годишната Дея и малкият Стилиян попитаха:
Генерал Мутафчийски, искам да ви попитам два въпроса.

На колко сте години и страх ли ви е от коронавируса? Генерале, Вас страх ли ви е?

На 55 съм. Август месец ще навърша 56. Въпреки че е невидим и мен ме е страх от коронавируса, няма човек, който да не го е страх . Всъщност може би само децата не трябва да ги е страх.
 

7-годишната Бела:
Искам да питам генерал Мутафчийски - повече генерал ли е или повече лекар??
 

Владимир на 5 години допълва:
Добър вечер, генерал Мутафчийски. Коя униформа ви е по-удобна - генералската или лекарската?
По-удобно се чувствам в лекарските си дрехи. Това е ежедневието ми от 30 години насам, без да смятам студентските. По стечение на обстоятелствата аз съм генерал и се гордея с всичко това, но това са други отговорности.

Трявба да изчакаме и да видим какъв е резултатът от разхлабването на мерките, подчерта председателят на Националния оперативен щаб

В момента се чувствам повече генерал, отколкото лекар, защото моята работа в момента е повече организаторска като командир на един щаб, отколкото на лекар.
Нямам в рода лекари и военни. Сключих договор с военните, след като се явих на изпит за лекар. На рождения си ден го сключих.


Борис Илиев на 6 години:
Генерал Мутафчийски, може ли вече да ходим при баба и дядо?

Вики на 6 години:

Искам да попитам генерал Мутафчийски кога мога да видя приятелите си, да прегърна баби и дядовци? Благодаря ви! Бъдете здрав!

Ужасно ми е мъчно, че децата са изложени на такова трудно изпитание при това без да могат да разберат истинския смисъл на това нещо. Страдат от ограниченията. Децата са много мили, със сигурност не заслужават това нещо, което им се случва сега. Със сигурност бабите и дядовците им страдат за тяхната любов и за тяхната прегръдка. Надявамс се всичкои скоро да приключи, но зависи от нас – дали ще можем да спазваме дисциплина, след като ще можем да ходим навсякъде или ще се отдадем на хедонизма.

Има повече неизвестни, отколкото известни около заразата, каза генерал Мутафчийски, а за противоположните мнения на специалисти сподели, че се учудва на увереността, с която изказват мненията си.

И аз не искам да се разселя с живота, който харесвах, но все още не може да се намери точната формула. Затова казахме на един от брифингите, че ще изполваме метода "проба - грешка".

Тук трябва да използват предпазни средства бабата и дядото, не трябва да се гушкат. Дори като го изричам, ми е странно, но явно така трябва да се виждаме с нашите най-скъпи хора за известно време.

Александра на 8 години:

Аз съм от Испания и се казвам Александра. Аз съм на 8 години и искам да знам кога ще отворите границите?
За български граждани никога не е затваряна границата. Могат да се приберат и сега.

Благовест Въглярски на 5 години:

Генерал Мутафчийски, искам да Ви кажа, че ми омръзна от тебе, ама мойта мама и тати ходят на работа, а мене трябва да ме оставят на село, за да ме гледат баба и дедо. Ама искам да ти кажа - искам да пуснеш детските градини, за да си ходят децата на детска градина. Искам и аз! А вече нямам търпение да ходя на детска градина.

Ето това е мъжка приказка. И на мен ми омръзна от мен си, но това е да носиш такава тежка отговорност върху себе си и като знам колко много хора трябва да разочаровам с такива непопулярни мерки.

За детските градини има вече практики в света и ние ги наблюдавахме. Има мерки за детските градини, до две седмици здравният министър ще обяви решение.
Децата изразяват своето желание да спортуват и пита генерал Мутафчийски дали може да стане сега

Денис:
Генерал Мутафчийски, искам да ви попитам каква е логиката и дали може да ми обясните - защо шофьорските курсове са разрешени, на които в една малка кола двама души са на 50 см разстояние, а ние не можем да тренираме на стадиона на чист въздух?


Стоил:
Мога ли да се заразя, ако има болен в басейна?

Мартина на 8 години:

Здравейте, генерал Мутафчийски. Аз съм Мартина Иванова на 8 години и съм от град София - състезателка по фигурно пързаляне. Може ли да ви попитам няколко въпроса - кога ще се отворят пързалките, кога ще тренираме на пързалките и кога ще има състезания отново като преди? Благодаря! Пожелавам ви да сте здрав!

За индивидуалните спортове няма никакъв проблем, защото там физическият контакт е почти невъзможен или може да бъде избегнат. По време на шофьорските курсове може да се сложи маска и да се отворят прозорците, има вече изработени правила. Докато при груповите спортове, ако решим, че един отбор си подава топката е ок, но там се стига до физически сблъсък. Но като говорим за футбол в момента се изработва правилник как да продължи първенството при големите.
Засега се обсъждат малки групи, различни места по терените, защото нашите отбори нямат възможности като "Арсенал" и големите.

Плувните басейни са толкова чисти, там има изисквания, ако гледате колко е бистра водата, е затова. ако не се добави съответната химия само за 24 часа, басейнът започва да зеленясва. Той има вътре толкова дезинфектанти, които унищожават тези вируси. Разбира се, извън басейна, в съблекалните и душовете трябва да се спазва дистанция.

Рая на 11 години:
Как децата трябва да се пазят от коронавируса и трябва ли да носят маски?

Миа на 7 години:

Защо разхлабихте мерките да не се носят маски, при положение, че още има коронавирус?

Мерките бяха въведени навреме и нямахме бум на заболяванията. Тогава, когато бяха въведени мерките, не знаехте кога и къде да носите маска, да спазвате дистанция. Само че сега хората вечер имат рефлекс. Знаят, че трябва да сложат маска, че трябва да бъдат внимателни в магазина, да пазят възрастните хора. 
Сега здравната ни система е много по-подготвена. Няма нищо общо с това, което беше преди.

Мишо на 7 години:
Господин генерал Мутафчийски, аз съм Мишо и съм почти на 7 г. Искам да Ви питам защо толкова много слушате Бойко Борисов? А трябва той Вас да ви слуша.

Премиерът е човек със силен характер, но се убеди, че и аз съм човек със силен характер. Взимаме решенията с консенсус. Първо трябва да сме изчистили противоречията между нас, защото всеки има различни доводи. 

Борис:
Защо кака трябва да се ходи на матурите при положение, че това може да се разболеят всички вкъщи?
Дали сме конкретни предписания. Взети са всички мерки за дистанция на матурите. Ще се ползват и физкултурните салони, за да има дистанция, ще се носят маски от квестори и всички ученици.
 
Моника на 10 години:
Генерале, има ли опасност и другата учебна година да си останем вкъщи?
Дотогава ще са изработени механизми, за да не се нарушава учебни процес и децата ще са научени как да се пазят, както и учителите, както и всички ние.
 
Митко от Свищов:
Скоро ли ще свърши вируса? И мама ви е голям фен - като види, че ви дават по телевизора казва "Митко, млъкни!!". И да сте живи и здрави!
Много се надявам да свърши. Много лекари казват, че топлото време ще му повлияе, а други казват, че няма да се случи. Ние трябва да се научим засега да живеем с коронавирус.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft