Домашна турска баклава
Продукти
	За тестото:
	500-600 г брашно
	2 бр. яйца
	10 г суха мая
	250 мл прясно мляко
	100 мл сладка сметана
	1/2 ч.л. шафран за цвят
	200 г масло
	За плънката:
	350 г счукани орехи
	1/2 ч.ч. грис
	1/2 ч.ч. захар
	1 ч.л. канела
	За сиропа:
	2 ч.ч. захар
	1 с.л. лимонов сок
	3-4 зрънца карамфил
	
	Приготвяне:
	Омесва се тесто без маслото. Втасва 50 минути. Разделя се на топчета с големина на ябълка. разбърква се плънката до хомогенност. Всяко топче се разточва на тънък лист, за да не лепне се използва нишесте. Намазва се обилно с разтопено масло. Наръсва се с плънката. Навива се отново на точилката. Събира се от двата края към средата и точилката се изважда. Получената формичка се поставя в намазана с масло тавичка. По този начин се приготвят всички топчета тесто. Намазва се обилно с масло. Пече се 30 минути на 180-190 С. Когато е готова се полива с горещия сироп. 

                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            







