Баклава с домашни кори
Необходими продукти
1 кг брашно
щипка сол
разтопено масло
За плънката:
1 кг почистени орехови ядки
1-2 ч.л. канела
1 ч.л. смлян карамфил
За сиропа:
1.5 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина
Приготвяне:
От пресятото брашно, 2 ч.ч. хладка вода и солта се замесва меко тесто. Оставя се да почине половин час, след което се накъсва на 40-50 топчета и се разточват много фини кори с големината на тавата, в която ще се пече баклавата.
Ореховите ядки се нарязват на ситно и се смесват с канелата и карамфила.
Корите се редят една върху друга в намазана с масло тава. Всяка кора се маже с разтопено масло, а през две кори се разстила част от плънката. Между последните три кори не се слага плънка. Наредената баклава се нарязва с остър нож на ромбове и се залива със сгорещено масло. Пече се в умерена фурна, докато се зачерви добре, след което се оставя да изстине.