Доц.Попов от ВМА с лъч надежда, но и предупреждение: Епидемията се пречупва, но вървим към нова реалност

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Доц.Попов от ВМА с лъч надежда, но и предупреждение: Епидемията се пречупва, но вървим към нова реалност
50719
Източник: blitz.bg
Доц.Попов от ВМА с лъч надежда, но и предупреждение: Епидемията се пречупва, но вървим към нова реалност

Доц. Георги Попов  е началник на Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА и един от членовете на Националния оперативен щаб.

Неведнъж мнението му е търсено по въпросите с епидемията от новия коронавирус, а той бе един от първите, които разкриха как точно се лекуват заболелите от Ковид-19 у нас.

В интервю пред БЛИЦ лекарят коментира горещата тема за битката с пандемията COVID-19 . Ето как доц. Попов отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.

- Доцент Попов, през последното денонощие са регистрирани 38 нови положителни проби на пациенти с COVID-19. Каква тенденция показва това число?

- Тенденцията е към стабилно намаление на новозаразените с COVID-19. През последните дни откриваме нови случаи само в клъстърите, и на хора, които са били контактни на първоначално заразените. За радост не наблюдаваме нови клъстъри.

- В същото време оздравелите вече са 545.  Вървим ли към пречупване на коронавируса?

- Да. В тази епидемия се чувства умора и вървим към пречупването й.

- Какво Ви дава основание да смятате, че вирусът се е уморил?

- Пречупването на вируса се усеща по намаляваме на броя на тежко болните. Очаквам обаче, че този процес ще е продължителен.

- Кога според Вас ограничителните мерки ще отпаднат напълно?

- Вървим към постепенно отпадане на ограничителните мерки. Това се наблюдава в областта на спорта, културния живот и движението в планините и парковете. Постепенно възвръщаме стария си начин на живот, но според мен няма напълно да се върнем към него. Ще влезем в нова реалност, която ще се различна от досегашното ни битие.

- В какво ще се изразява новата реалност?

- В отношението между хората и физическите им контакти. Груповото общуване ще се промени, както и възможностите за пътувания не само в страната, но и в чужбина. В това отношение ще настъпи застой, който няма да е кратък.

- Какво е мнението Ви за озоновите кабини, които могат да бъдат монтирани в детски градини, училища, държавни институции, бизнес сгради и молове?

- Говорейки по-глобално за озонотерапията мога да кажа, че тя има два полезни ефекта. Първият е локален, който действа дизинфектиращо по отношение  на вируси, бактерии и гъбички. Вторият ефект е системен. Той се изразява във влияние на метаболизма, на белтъчно-липидните комплекси, преобразуване и синтез на биологично активните вещества, влияние върху имунно-компетентните клетки, върху реологията и кислородо-транспортните функции на кръвта.

Локалният ефект може да се приложи в една глобална борба с COVID чрез външно озониране, при което става излагане на цялото тяло на действието на високо концентрирана кислородна смес. Методът има най-малко 3 положителни фактора, а именно пълно покритие. Така озонът достига до всяко кътче на помещението за разлика от ултравиолетовата стерилизация. Озонът е безвредно средство, няма химически дизинфектанти и отпадъци, и е напълно безвреден за организма.

Третото качество на озона е удобството, тъй като озоновите кабини се нуждаят от съвсем просто оборудване. Според мен озоновите кабини са изключително полезни в осигуряването на превенция от COVID. Озоновата терапия и превенция имат добра поносимост и практически нямат странични ефекти. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft