Ето как изхвърляте най-здравословната част: Всички правим една и съща грешка, когато пием кисело мляко

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Ето как изхвърляте най-здравословната част: Всички правим една и съща грешка, когато пием кисело мляко
82
Снимков материал: pixabay.com
Ето как изхвърляте най-здравословната част: Всички правим една и съща грешка, когато пием кисело мляко

Отваряте капака  на киселото мляко , очаквайки кремообразна текстура, но отгоре ви посреща воден слой. Мнозина инстинктивно ще излеят течността, мислейки си, че киселото мляко се е развалило.

Диетолозите обаче предупреждават, че правите голяма грешка и изхвърляте най-хранителната част от този популярен млечен продукт.

Хранително съкровище, което не можете да изхвърлите

Тази мистериозна течност всъщност е суроватка, страничен продукт от процеса на производство на сирене и кисело мляко.

Млякото съдържа два основни вида протеини: казеин и суроватка.

По време на ферментацията казеинът се сгъстява, образувайки твърда, кремообразна маса, позната като кисело мляко. Суроватката, от друга страна, остава в течна форма.

Тъй като изварата е  по-рядка от твърдата част на киселото мляко, тя естествено се отделя и изплува на повърхността с течение на времето. Учените сравняват това явление с отделянето на масло в натуралното фъстъчено масло. Това е напълно нормален процес и в никакъв случай не е знак, че киселото мляко се е развалило, а доказателство, че държите в ръцете си натурален продукт.

Суроватката е пълноценен протеин, което означава, че съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, които тялото ни не може да произвежда самостоятелно. Именно затова протеиновите прахове, популярни сред спортистите, най-често се правят от дехидратирана суроватка.

В допълнение към протеините, той е богат и на пробиотици, които насърчават здравето на храносмилателната система, калций, който е от решаващо значение за костите, и важни минерали като фосфор, магнезий и калий. Експертите посочват, че суроватъчните протеини осигуряват по-дълго чувство на ситост и че тялото ги усвоява и абсорбира по-лесно.

Как да разпознаем, че киселото мляко наистина се е развалило?

Въпреки че суроватката е здравословна, важно е да знаете кога киселото мляко наистина не е за консумация.

Според съветите на експерти от здравния портал, обърнете внимание на следните признаци:

Неприятна миризма: Прясното кисело мляко има леко кисела миризма. Ако усетите нещо гранясало или неприятно, изхвърлете го.

Промяна в цвета: Появата на розови, жълти или зелени петна е сигурен признак за мухъл или развитие на бактерии. В този случай цялата опаковка трябва да се изхвърли.

Странна текстура: Ако киселото мляко е прекалено на бучки, слузесто или се е сгъстило по необичаен начин, това е признак на разваляне.

Подута опаковка: Ако капакът или самата чашка за кисело мляко са подути, това може да означава, че е настъпила ферментация, причинена от разваляне.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft