Защо питката не ми става на конци? Ето всички грешки, които обикновено допускаме:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Защо питката не ми става на конци? Ето всички грешки, които обикновено допускаме:
67012
Източник: gotvach.bg
Защо питката не ми става на конци? Ето всички грешки, които обикновено допускаме:

Всички знаем, че мерило за хубавата питка с мая са конците - колкото повече, толкова по-умела е домакинята. Но ако сами сте опитвали да месите козунак или питка, то тогава вероятно знаете, че постигането на вездесъщите конци не е толкова лесна работа.

Даже да я докараме на вкус и да се надигне хубаво в тавата, питката пак може да няма така желаната текстура. Оказва се, че има няколко момента, където почти всички грешим и затова днес решихме да ви покажем, кои са най-честите грешки при месенето на питка, заради които не ни се получават конци .

1. Продължително месене

Този процес идва първо, защото е особено важен за една сполучлива питка или каквото и да е тестено изделие с мая. Продължителното месене помага да се активира глутенът в тестото и създава т.нар. глутенови връзки. Колкото по-продължително е, толкова по-еластично и гладко тесто ще получим. Важно е при месенето да разтегляте и събирате тестото.

месене на питка

За образуването на конци вкарвайте мазнината, за предпочитане краве масло, по време на месенето. Може да разстилате, да мажете с масло и после да сгъвате, като повтаряте това няколко пъти на интервали с почивки. Почивките за тестото са нужни, за да се отпуска и бъде по-лесно за манипулация.

По този начин се получават пластове, които впоследствие допринасят за образуването на конци на питката.

При питки и козунаци, които съдържат повече захар, яйца и мазнина, е добре тестото да втаса два пъти, като процесът със сгъването се повтори.

2. Оформяне

При придаването на форма на нашето тесто за питка се крие другата тайна за така желаният ефект. Какъвто и избор да направите за естетичния и красив вид на тестеното изделие, задължително усуквайте фитилчета, сплитайте или полагайте пластове отново, мажейки с масло. Тогава се образуват истинските конци, които в комбинация с ясно изразените глутенови връзки от месенето и втасването ще ни доведат със сигурност до желания резултат.

Важно е и самото тесто да не е прекалено твърдо, а да добие своята еластичност единствено от месенето, а не от прекомерното добавяне на брашно, което слагаме, за да предотвратим лепненето в началото.

3. Точност на продуктите в рецептата

конци в хляба

Доброто съотношение на продуктите в самата рецепта и количествата им, както и времената на различните процеси на изготвяне и втасване, трябва да се спазват и са гаранция за сполучлива питка на конци. Затова избирайте винаги изпитани рецепти.

4. Температурата на продуктите

Друга гаранция за сполука в това начинание е да си осигурим всички продукти, нужни ни за питката, да бъдат с еднаква температура.

Тези 4 важни момента са почти сигурна гаранция, че следващия път питката и козунакът ще ни се получат на конци!

Дай твоята оценка:
5 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft