Какво да сготвите и сложите на трапезата за Цветница

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Какво да сготвите и сложите на трапезата за Цветница
18701
Какво да сготвите и сложите на трапезата за Цветница

Цветница е християнски празник , който се празнува една седмица преди Великден . Нарича се още Връбница , Вая, Цветна Неделя.

Това е и последният голям празник преди Великден. Цветница е денят, в който християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим , а вярващите го посрещнали с радост.

Традицията повелява на този ден да се отиде на църква и да се вземат вкъщи осветени върбови клонки и свежи пролетни цветя. На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя.

Трапезата на Цветница също трябва да бъде празнична и красива, но да видим точно какво може да присъства на нея.

Това е вторият ден от Големия пост, в който е разрешено да се яде риба. Затова на масата можете да сложите риба, защото през Страстната седмица след Цветница, постът е много строг и свършва на Великден.

Всички други ястия, освен рибата трябва да са постни – салата от картофи, салата от фасул и картофи, яхния от сушени чушки и маслини. Може да направите свежа зелена салата или ястие откоприва, а за десерт кадаиф. Хубаво е храната да не е мазна, защото все пак още са пости.

Сложете на трапезата различни ядки и плодове, спретнете някое ястие с ориз или гъби. Ако искате да направите сладки, то се съобразете в тях да няма яйца и млечни продукти. Направете празнична питка, която да поднесете на вашите гости. Можете да направите и малки питки във форма на цветя, които ще придадат много стил на вашата трапеза.

Украсете със свежи пролетни цветя, които напълно съответстват в духа на този празник. Цветница отбелязва настъпващата пролет и събуждането на природата за нов живот. Затова нека на този ден всичко да бъде цветно и красиво.

Закичете домът си с осветените върбови клонки, които сте взели от църквата. Сплетете ги на венец и ги поставете на външната врата. Това ще ви пази от зли очи и болести.

Рецепта:

Бяла риба с картофи и тиквички


Необходими продукти

400 гр. филе от хек
4 големи картофа
4 скилидки чесън
китка пресен магданоз
2 тиквички
100 мл бяло вино
сол, черен пипер, зехтин, сок отлимон

Чесън режем ситно, а картофите и тиквичките - на дебели колелца. Нарязваме и магданоза.
Намазваме огнеупорен съд със зехтин, поставяме на дъното половината от количеството картофи и тиквички, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Наръсваме с половината от нарязаните магданоз и чесън. Отгоре подреждаме филетата хек и останалата част от картофите и тиквичките, Заливаме с виното, лимоновия сок и зехтина.
Печем в предварително загрята фурна на 180 ° C 30-35 минути. При поднасянето поръсваме ястието с прясно нарязан магданоз.

Вижте още рецепти:

Пълнена риба

Задушена пъстърва със зеленчуци

Задушена риба със зеленчуци

 

Още рецепти вижте тук

 

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft