Математикът проф.Константинов зарадва всички: България е 15 пъти по-добре от Западна Европа! Ето кога ще е пикът на коронавируса:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Математикът проф.Константинов зарадва всички: България е 15 пъти по-добре от Западна Европа! Ето кога ще е пикът на коронавируса:
2303
Източник: pik.bg
Математикът проф.Константинов зарадва всички: България е 15 пъти по-добре от Западна Европа! Ето кога ще е пикът на коронавируса:

Проф.Михаил Константинов е сред най-реномираните математици у нас, които се занимават с изработването на математически модели . Ето какво прогнозира той за пика и края на епидемията от коронавирус на базата на изчисленията, направени от неговия екип:

Пикът на коронавируса ще бъде около Великден.

Това разкри в ексклузивно интервю пред агенция ПИК проф. Константинов на база на математическите модели, които изготвя за пандемията. Пред медията математикът добави, че ако продължим да спазваме мерките и да бъдем дисциплинирани, България ще бъде 15 пъти по-добре от развитите държави в Западна Европа.

Едно интервю на Асен РАШКОВ

- Проф. Константинов, има ли математически модели вече за развитието на коронавируса?

- Има много и най-различни математически модели. При този тип моделиране има едно просто правило - сложността и точността на модела не трябва да надхвърлят много точността на данните, с една дума не трябва да правите много сложен модел, ако данните са ви неточни. Моделите, които разработваме аз и моята група, са подобни на тези, които използват и други колеги, и те се основават на т.нар. "логистична функция".

- Какво представлява тази функция?

- Това е растяща функция, която минава през т. нар. "инфлексна точка" и постепенно отива към затихване. За света има достатъчно данни и можем да предскажем световните тенденции. За България данните са по-малко, но може да очакваме, че това, което ще се случи в света, ще се случи в България, разделено на 2000.

В България нещата са 2000 пъти като числа по-малко от тези в света. Тъй като ние сме около 1000 пъти по-малки като население, това означава, че тук нашите параметри са 2 пъти по-добри от световните.

И още една добра новина искам да разкрия - вчера се появиха първите признаци за пречупване на процеса и за достигане на инфлексна точка, от която кривата започва да се променя.

- На какво се дължат тези добри числа у нас, за които говорите?

- Това никой не може да каже. У нас нещата са поне 15 пъти по-добре от развитите държави. България е удивителен феномен до този момент. Има големи западни държави с развита медицина, които са с 50 пъти по-лоши параметри. Надявам се в България нещата да се запазят и повече българи да запазят живота си.

- Какво показва вашият математически модел за развитие на епидемията?

- Очакваме, че скоростта, с която хората се заразяват и умират ще бъде най-голяма около 15-20 април. Това не означава, че веднага ще почнат да оздравяват хората. По-скоро новозаразените за един ден ще намаляват и този процес ще приключи някъде в ранната есен, когато ще достигнем крайните параметри на пандемията.

Според очакванията, когато приключи пандемията, ще се окаже, че около 20 милиона в света са заразени и около 1 милион души ще са умрели. За България тези числа са 2000 пъти по-малки.

Българският народ се държи удивително интелигентно в случая и аз подозирам, че има генетични особености, които ни отличават от други народи. Българският генофонд е изключително разнообразен. Българският народ се е срещал с всякакви заболявания през вековете, оцелявал е при всякакви заболявания и това се отразява и в момента. Въпреки че медицината не ни е най-силната част у нас, засега се справяме много добре и дай Боже това да продължи.

- Спомагат ли за тези обнадеждаващи числа и предприетите мерки от властта?

- Веднага искам да изтъкна и адекватните и навременни мерки, които се взеха. Трябва сега да не провалим всичко, защото много добре удържаме нещата. В математическият ни модел пикът на пандемията у нас ще бъде на 23-25 април и край на пандемията, ако така продължат нещата, в края на август. Броят на заразените в България в края на пандемията ще достигне 5000. До края на пандемията очакваме да починат 500 българи. Хич не е малко, но искам добре да се знае, че 300 българи така или иначе умират на ден. През 2019 г. са умирали по 296 българи на ден. Това е статистиката, преди да има коронавирус.

Когато казваме, че заради пандемията ще починат 500 българи, това не значи нещо кой знае колко ужасяващо. Това е нещо страшно неприятно, но ние така или иначе губим по 300 души на ден. Пак повтарям, че това ще се случи, ако продължаваме да се държим дисциплинирано и не допускаме това, което се случи в други държави. Защото това, което се случи в Северна Италия, е катастрофа. В Испания е също много неприятно. В Щатите тепърва ще минат през него. В момента заразените в България са 2 пъти по-малко на база на 1 млн. население спрямо света. А починалите са между 2 и 4 пъти по-малко.

Има държави, където тези цифри са 300 пъти по-големи. Ужасяващи числа. Например в малката държава Сан Марино положението е 500 пъти по-лошо от България. Това, обърнато в проценти, е 50 000%.

- Може ли да ни кажете още нещо за тези математически модели?

- Това са логистични модели, добре познати. Епидемиите по принцип се развиват по такъв модел. Ние се надяваме да няма втори пик и процесът да няма т.нар. "плато", при което се задържа висок брой на заразени и починали за дълго време. В момента, като геометрия и като поведение, процесът много прилича на епидемията САРС от 2002-2003 година. САРС е едно неприятно заболяване, но като форма процесът наподобява на него. Но не трябва да се докарваме до смъртността при САРС - там смъртността се оказа 10 на сто. Ние в момента се надяваме тази смъртност да остане в рамките на 5%.

- Но в Италия смъртността е над 11%..

- Трябва да обърнем внимание на приключилите случаи. Това са важните случаи, тоест хората или са оздравели, или са починали. В края на инфекцията всички случаи ще бъдат затворени. В момента смъртността при затворените случаи е 18,33%. Това е т.нар. "висока смъртност", ние се надяваме тя да падне до 4,5-5%, но виждате, че от 8 март тя расте неотклонно нагоре. Моите опасения са да не останем на процента смъртност при САРС, който беше 10 на сто.

- В момента заразените в България са 412 души. Възможно ли е тази цифра да е толкова малка, защото у нас се правят по-малко тестове - около 350-400 на ден? В западните европейски държави се правят хиляди тестове. В Германия имаше информация, че правят по 2000 теста на ден.

- Да, така е, но в Германия, ако някой умре и ако преди това не е диагностициран с COVID-19, не го пишат умрял от коронавирус. Защото може да не е умрял от вируса. Тук има много интересен момент. Да вземем например 27 март. Миналата година на тази дата в Италия са умрели 1800 души. Без да има вирус. На същата дата тази година имаме 919 доказани случая на починали заради коронавируса. Да, ама дайте да видим колко е общият брой на починалите на този ден. Ако са 2700 души, наистина тези хора са се прибавили. Иначе вижте какво се получава - представете си, че на някой тежко болен му остават няколко дни живот. В този момент, ако той хване и COVID-19, ще го пишат, че е починал от коронавируса, но той така или иначе е в зоната, в която е щял да почине. 

Нека да се има предвид и следното - казваме, че вирусът засяга предимно по-възрастни хора. Ако отворим обаче кривите на смъртността през 2019 г., ще видим, че 80% от всички смъртни случаи са на хора над 60 години. Това означава, че и със, и без поразените от грип хора са същите. Децата са, слава Богу, много по-малко поразени и у нас, и в света.

- Математическият ви модел звучи обнадеждаващо. Изглежда се вижда краят на тази пандемия.

- Това са данните. Процесът ще приключи около и малко след Великден, но това приключване означава, че се достига най-голямата скорост на заразяване. След това скоростта пада. Има едно много просто правило - взимаме колко души са се заразили и колко са умрели на този най-активен ден и умножаваме по две, за да получим крайното число. Защото пречупването на процеса е в средата на процеса. Това е характерното на логистичната крива.

Въпросът е наистина да запазим тези параметри, защото има много поразени държави и ние не бива да сме сред тях. Засега сме в пъти по-добре от средното за света. И поне 15 пъти по-добре от развитите западни държави. От някои от тях сме и 300 пъти по-добре. Затова трябва да спазваме това, което ни казват компетентните хора. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft