Ястие, което ухае на детство и уют.
Ако искате да се храните вкусно, понякога трябва да се потрудите малко, но резултатът си заслужава. Днес ще ви споделим рецептата за едно от най-вкусните закарпатски ястия (Закарпатска област е област в Западна Украйна).
Става въпрос за вкусотия, наречена със звучното име Рокот-крумпли – вид запеканка, приготвена от варени картофи, яйца, пушен колбас и сос от заквасена сметана.
Рокот-крумпли
Продукти:
- 600 г картофи (сварени с кората им)
- 6 яйца (твърдо сварени)
- 250 г пушена наденица
- 1 голяма глава лук
- 300 г заквасена сметана
- 1 ч.л. горчица
- сол, черен пипер, червен пипер
Приготвяне:
Сварете картофите. Обелете ги и ги нарежете на кръгчета. Нарежете предварително сварените яйца по същия начин.
Снимка: Pinterest
Запържете лука и наденицата до златисто кафяво. Добавете черен пипер, червен пипер и сол, разбъркайте и изключете котлона.
Намажете тавата за печене с олио. Смесете заквасената сметана с горчицата. Наредете на пластове картофи, наденичка, намажете със соса.
Подреждаме всички съставки по този начин и завършваме със слой картофи и сос.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
По желание отгоре може да поръсите с още червен пипер и настърган кашкавал (опционално).
Печем на 180°C за около 30 минути или до златисто кафяво.
Снимка: Pinterest
Най-добрият начин да се яде тази запеканка е топла, с прясна салата. Много е вкусна.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!