Наричат ги "диамантите на Родопите" - две приказно красиви сестри показаха каква е истинската българка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Наричат ги "диамантите на Родопите" - две приказно красиви сестри показаха каква е истинската българка:
6859
Източник: trafficnews.bg
Наричат ги "диамантите на Родопите" - две приказно красиви сестри показаха каква е истинската българка:

Родопите е планина, която символизираме с широката душа, мистиката, прекрасната и величествена природа и спокойствието, което дарява на всеки, докоснал се до нейните дебри. Родопчани открай време са известни с гостоприемството и щедростта си - в малките, забравени от Бога селца се раждат истински и качествени българи.

Едва ли има българско сърце, което да не трепте от мелодията на родопска песен..., а какво е родопската песен без гайда? Та това е човек без душа. Има ли гайда и песента добива втора душа...

Днес решихме да ви представим две истински българки - две вълшебно красиви и обаятелни момичета - горди като планината и поели тайните на вековете. Това са сестрите Аника и Каролина Романови , които често биват наричани диамантите на Родопите , а празникът без тях не е празник. 

родопски носии

Двете родопчанки са на 20 и 21-годишна възраст и родом са от с. Старцево, община Златоград. Имат си и брат, който е по-малък от тях - на 16 години. В момента едната от тях -Аника изучава Българска и Английска филология в Пловдивски Университет, а сестра й Каролина учи Етнология в същото учебно заведение. 

Момичетата са закърмени с родопската песен, през целия си живот взимат участие по концерти и фестивали с Фолклорните самодейки състави от родното им село, а тази година бяха сред най "одумваните" и атрактивни гости на Роженския събор, където печелят 1-во място за автентична носия.

"Всичко, което правим е заради любовта ни към нашето село, към Родопа Планина и към България" - разказват пред Trafficnews сестри Романови. 

сестри Романови

Какво още споделиха за себе си и своя живот Аника и Каролина вижте в следващото интервю:

- Разкажете ни за родното си село Старцево?

- Село Старцево се намира в община Златоград, област Смолян. Смята се, че Старцево е най-старото селище в региона. В землището на селото е и местността Белите камъни, където са намирани следи и останки от живот на древните траки. През селото е минавал и важен римски път. Днес село Старцево е най-голямото село в района, както и едно от най-големите в цяла България. Хората от селото спазват и до днес древни традиции и обичаи, предавани от поколения на поколения.

сестри-родопчанки

- Откъде произлиза вашият род?

- Родът на баща ни е от с. Ерма река. Родителите на дядо Роман, бащата на баща ми, починали много млади и оставили петте си деца на грижите на вуйчо им от майчина страна. Нейният род бил от  Старцево и за това децата били преместени да живеят тук. Родът от страна на майка ни е много стар. Нейният дядо е роден през 1871г., преди Освобождението. Той има 4 сина и 3 дъщери, като тя е най-младата му внучка. Поради общуването и с по-възрастни хора през целият си живот, майка ни е наследила и запомнила толкова много за селото, обичаите и носиите.

- На кого сте кръстени и откъде идва фамилията Романови?

- Аз, Аника съм кръстена на баба от майчина линия, сестра ми е кръстена на баба от бащина страна, а брат ми е кръстен на дядо Роман. Нашата фамилия идва от нашия дядо по бащина линия.

Каролина и Аника

- Вие събрахте погледите с косите и носиите си на събора Рожен 2019! Кой ви помогна за тази визия и с какви материали е постигната?

- В цяла България, във всеки един регион или село, заплитанията на косите са различни. Косичниците, които са наплетени на нас се наричат "Наплитане с Рупове“ и "Наплитане с Кальеме“ и са специфични само за две села в България: Село Старцево и село Ерма река. Стремяхме се да направим всичко така, както е било преди, и за това сме събирали коса в продължение на няколко години: в тях има както заплетена коса на жените от рода ни, така и специална коса за наплитане, която е по-лека и придава обем и дължина на плитките, защото е много важно за жените от село Старцево да имат дълги и гъсти коси. Сплетоха и добавиха украшенията две наши лели, които също като млади са били сплитани и знаят как да направят всичко така, както трябва. Всяко нещо си има специален брой и място, както и предназначение. Общото време за наплитането на косите и на двете ни е 14 часа.

красиви плитки

- Какви емоции остави у вас националното фолклорно събитие?

- За родопчаните е традиция посещаването на Роженския събор. Нашите баби и дядовци са участвали в него, още когато са били млади. За цялото семейство Националният фолклорен събор на Рожен остави един незабравим спомен. За нас беше огромно щастие да присъстваме на това мащабно събитие отново и да представим носиите на нашето село. Горди сме, че сме деца на Родопа планина и за това песента по поляните, гайдите, настроението на хората, автентичността и самата атмосфера на събитието са ни толкова близки и любими, а емоцията, която имаме там е несравнима.

красиви сестри

- Кога за първи път посетихте Роженския събор?

- За първи път посетихме събора през 2015 година. Още тогава останахме очаровани от това място и магията, която то носи. Очаквахме с огромно нетърпение да го посетим отново!

сестрите Каролина и Аника

- Колко на брой автентични носии имате в гардероба си и коя от тях ви е любима?

- Не сме броили елементите в действителност, но бихме могли да кажем, че имаме запазени поне по няколко пълни комплекта от всички варианти на носиите в село Старцево. Като сметнем, че елементите на носиите в село варират от пет (на работната) до над 20 елемента (невестинската), можем смело да кажем, че имаме запазени над 100 елемента. Най-любими са ни Невестинската и Моминската празнична носия, които са ни наследство от прабаба ни.

красиви родопчанки

- С какво се занимавате в момента?

- И двете работим като аниматорки в детски център и учим в град Пловдив.

красиви момичета

- Участвали ли сте в конкурси и печелили ли сте награди? Какви?

- Участвали сме в три конкурса за Автентични носии: Първият е в Регионален исторически музей ,, Стою Шишков“: Ревю-спектакъл: Магията на традиционната родопска носия През 2016г. Тогава Невестинската носия от с. Старцево, както и работната, представени от Аника спечели Първо място. След това на Конкурса за автентични носии на Фестивала на Фолклорната носия в Жеравна отново Аника спечели I място за автентична женска носия. И третото ни и най-скорошно участие беше на Националният събор на Рожен, в проведеният за пръв път конкурс за автентична носия. Там Каролина спечели I място за автентична женска носия, като представи моминската празнична носия от с. Старцево.

автентични носии

- Имате ли народна песен, която ви е "на сърце"?

- Ние сме закърмени с родопска музика. Цял живот участваме по празници, събори и фестивали. Това ни е научило да обичаме толкова много фолклора и българската народна музика. Освен семейството ни, огромна заслуга имат и преподавателят ни по музика в училище СУ ,,Св. княз Борис I“ Румен Контилов и хореографката Мария Контилова, които ни разкриваха красотата на българското фолклорно изкуство и ни учеха да го съхраняваме и ценим! Любимите ни песни са ,,Заспало е челебийче“ в изпълнение на великата Радка Кушлева и ,,Расти ми, расти чорешко“ в изпълнение на неповторимия Веселин Джигов.

приказни носии

- Какво обичате да правите в свободното си време?

- Каролина е почитател на фотографията и киното от малка, а аз Аника обичам да правя мънистени накити, да чета и се уча да бродирам.

млади момичета

- За какво мечтаете?

- Аз се надявам след като завърша да се върна на село и да уча децата, да им придам своите знания и да им дам частица от огромната ми любов към България! Сестра ми Каролина мечтае да пътува и да обиколи света, като разпространява знанието и любовта си към България и зад граница!

родопски момичета

красива родопчанка

Дай твоята оценка:
5 от 4 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft