Нещата, които акушерите премълчават за проблемите след раждане секцио

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
За бебето
Нещата, които акушерите премълчават за проблемите след раждане секцио
7190
Нещата, които акушерите премълчават за проблемите след раждане секцио

Повечето жени напоследък смятат, че раждането с цезарово сечение е по-лесно от естественото. Жената заспива, а като се събуди вече е с дете в ръцете.

Нищо не се разтяга и всичко е наред. Не е обаче съвсем така в много други отношения!

 

Разбира се, има жени, при които този вид интервенция е просто необходимост, но има и такива,които умишлено решават доброволно да легнат под ножа. Майките си мислят, че това е много по-лесният и умен вариант, но грешат жестоко.

В следващите редове ще ви разкрием някои от последствията от цезаровото сечение, за които не всеки лекар ще ви каже,но е добре да сте наясно с всяко едно от тях.

 

Проблеми с менструацията

След цезарово сечение тя може да бъде много по-болезнена и обилна. Ще страдате, докато белегът на матката ви не зарасне напълно. По време на менструацията,мускулният слой на стената на матката именно в областта на белега намалява, което всъщност води до болката.

Въпреки това не всички жени забелязват разлика в менструацията преди и след цезаровото сечение. Понякога тялото се възстановява наистина бързо.

 

Кървене

Обикновено матката на жената, която е родила, веднага започва да се свива, което спасява майката от прекомерно кървене. След продължително раждане или цезарово сечение има вероятност матката да остане в отпуснато състояние (маточна атония), което води до голяма кръвозагуба. Лекарите лекуват това състояние с медикаменти.

 

Наддаване на тегло

Цезаровото сечение не е операция, която трябва да бъде подценявана. Възстановяването от нея отнема известно време. Понякога възстановяването на коремните мускули може да отнеме години. Някои жени се депресират, като виждат собствените си тела и спират да се гржат за себе си под влиянието на негативните емоции. Започват да притъпяват мъката изкушавайки се със сладко. Добре е след раждане всяка майка да ходи на физиотерапия.

Ендометрит

Около 7% от жените, които раждат с цезарово сечение, се сблъскат с това усложнение. Инфекцията прониква в матката и започва възпаление. В повечето случаи ендометритът може да бъде лекуван с антибиотици, но понякога се стига до отстраняване на матката.

 

Проблеми с пикочния мехур

Може да изпитвате спазми на пикочния мехур, неочаквани болки и спазми след раждане с цезарово сечение.

Друг проблем, дължащ се на отслабените мускули в тази област, е задържането на урината в пикочните пътища, което често води до инфекция.Обърнете внимание на следните симптоми: умора, повишена температура, болки в тазовата област, силни пориви към тоалетната, които обаче завършват без резултат.

Белег

Съвременната козметика днес може да реши наистина доста проблеми и понякога белезите от цезарово сечение могат да се заличат почти напълно. В клиника в Израел лекари пък вече предлагат цезарово сечение без шевове. Въпреки това раната и белегът не са само върху кожата, но и върху матката. Една жена трябва да бъде изключително внимателна, за да не го нарани. Това може да доведе до сериозни последствия и проблеми при следваща бременност.

  

Понякога може да се появи инфекция около кожните слоеве,които обикалят белега, и ако се забави лечението, това може да доведе до изтичане на секрет (гной), Дори години след раждането рискът от инфекции остава.

Само и единствено цезарово сечение

Когато една жена се подложи на раждане чрез цезарово сечение, това не значи, че тя няма да роди отново. При повторна бременност обаче се препоръчва да не се опитва раждане по естествен път, а отново трябва да бъде чрез цезарово сечение. Това е така, защото съществува вероятност от разкъсване на матката.

Прилепване

След операцията тялото полага максимални усилия да се възстанови. Започва процес, при който се освобождава веществото фибрин, което слепва отново тъканите. Понякога обаче се случва този фибрин да повлияе на чревните цикли и тазовите органи, което води до срастване. Може да настъпят болки в тази и корема, стомашно разстройство, запек или газове.

 

Не е добре да игнорирате подобен проблем, защото може да се получат усложнения или пък да се стигне до безплодие или извънматочна бременност. Прочуване показва, че жени, които а се подлагали два или три пъти на секцио са били два пъти по-склонни да имат пълни сраствания отколкото тези, които са претърпели само веднъж цезарово сечение.

Постравматично стресово разстройство

Това се случва на седем от сто майки след раждането. Жените, родили чрез цезарово сечение са много по-податливи на това разстройство. Страхът, липсата на подкрепа преди или по време, че понякога и след раждането може да повлияе много зле на психиката на майката.

Симптомите на този синдром включват лош сън, кошмари, раздразнителност, безпокойство, пристъпи на паника.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft