Фантастично тесто за питки с пълнеж от нашата читателка Ева, което можете да приготвите за 15 минути и да изпечете още 15 минути.
След половин час можете да имате най-изумително вкусните Бабини питки на трапезата! Споделяме с вас лесната и вкусна рецепта:
Бабини питки с пълнеж
Продукти:
Тесто:
- 600 g брашно
 - 250 мл прясно мляко
 - 1 кубче мая
 - 2 яйца
 - 200 мл олио
 - 3 лъжици пудра захар
 - 1 опаковка ванилова захар
 - 1 бакпулвер
 
Пълнеж:
- Извара или крема сирене
 - Сметана
 - жълтък
 - сладко по избор
 - Плодове
 - Портокалови корички
 - Мак
 - Ядки
 
За поръската:
- 75 гр. пудра захар
 - 50 гр.
 
Приготвяне:
Това тесто е чудотворно с това, че всичко, което трябва да направите, е да го забъркате в една купа.
Без дълга работа и без чакане да втаса.
Първо пригответе тестото, като го замесите от посочените продукти. За по-добър резултат предварително активирайте маята в топлото мляко с 1-2 лъжици захар. Ако използвате суха мая, може да я добавите директно в тестото.

Снимка: YouTube
Не е необходимо да оставяте тестото да втасва, но ако разполагате с време, може да го направите.
Започнете да оформяте питките.
Извадете готовото тесто на плота, омесете го добре с малко брашно, оформете фитил и го нарежете на приблизително 8-10 части, в зависимост от големината, която желаете за питките.

Снимка: YouTube
От всяка част на тестото оформете топка и ги поставете в тава, покрита с хартия за печене.

Снимка: YouTube
След това оформете дупката за пълнежа с чаша (диаметър 5 см).

Снимка: YouTube
Направих вдлъбнатина в центъра с дъното на по-малка чаша.
Пригответе плънката - в моя случай е от извара (или крема сирене), смесена с пудра захар и настъргана портокалова кора. Но вие може да използвате всякакви варианти, според вкуса. Препоръчвам сладко от сливи и овкусена извара, смесена с жълтък, но може да сложите каквото вие обичате - ядки, мак, шоколад и пр.

Снимка: YouTube
С лъжица напълнете дупките в тестото с приготвената плънка.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Намажете краищата на тестото с разбит жълтък (или цяло яйце).
След това поръсете с маслени трохи, които предварително сте направили от стритото със захарта и брашното масло.

Снимка: YouTube
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса само за 15-20 минути, в зависимост от големината.

Снимка: YouTube
Готовите бабини питки са невероятно меки и вкусни.

Снимка: YouTube
Да ви е сладко!

                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        
                                        







