Повишават пенсиите от юли

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Повишават пенсиите от юли
14572
Повишават пенсиите от юли

Пенсиите у нас ще се повишат с 10,5 на сто за две години. Това е записано в План за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България, който Министерски съвет прие, пише "Труд". 

Първото увеличение е от 1 юли тази година - с 5 на сто.

Ново повишение ще има от 1 юли догодина - с още 5,5 на сто, е разписано в плана. Разработването му се координира от Министерство на труда и социалната политика.

Проектът е изготвен в рамките на Междуведомствената работна група по демографските въпроси, доходите и жизненото равнище към социалният министър, в която участват представители на министерства, държавни агенции, социалните партньори, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт, Българския червен кръст и др.

Индексирането на пенсиите е една от мерките в плана за увеличаване на доходите на възрастните хора, посочват авторите на плана. Така от юли тази година социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141,63 лв. на 148,71 лв. От началото на годината вече е повишена минималната пенсия на 300 лева от 250 лв., а максималната - на 1440 лева от 1200 лева.

След предвиденото повишение на пенсиите от догодина с 5,5 на сто пък минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 316,50 лв., а социалната за старост - 158,89 лв.

Освен ръст на доходите, целта на стратегията е активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на по-добри здравни грижи, включването им в редица обществени каузи, както и ученето през целия живот. Затова социалното министерство предлага програма за насърчаване на работодателите да наемат безработни хора над 55-годишна възраст.

Тя се финансира с пари от бюджета, като за тази година сумата е над 1 млн. лева и с тях държавата ще покрива част от разходите за труд за период до 6 месеца.

Над 6 млн. лв. ще получат през 2021 г. работодатели да наемат хора над 58 г. по програмата “Помощ за пенсиониране”, предвижда планът. Хората трябва да останат на работа между 3 и 24 месеца, за да съберат стаж за пенсиониране.

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft