Палачинките са любимо лакомство за мнозина, независимо дали ги харесвате със сметана, сладко, ядки или захар. Добрата новина е, че не е нужно да се отказвате от тях и по време на пости.
Трикове на ресторантски готвач
1. Пресейте брашното, преди да го добавите - тестото ще бъде по-ефирно и леко.
2. Добавете содата бикарбонат (половин чаена лъжичка е достатъчна) и я пресейте заедно с брашното. Тя прави палачинките по-меки и им помага да бухнат добре без яйца или мляко.
За меки палачинки е важно:
1. сместа трябва да е без бучки
2. тиганът е много горещ
3. Палачинките се пържат с минимално количество олио.
Рецепта за постни палачинки от 2 съставки
Съставки:
* 2 чаши брашно
* 2 чаши газирана вода
Подготовка:
1. Изсипете газирана вода в купа.
2. Постепенно добавете пресято брашно, като разбърквате с тел.
3. Когато сместа се сгъсти, разбийте с миксер, за да разбиете евентуалните бучки.
4. Когато сместа стане гладка, оставете я в хладилник за 30 минути.
5. Загрейте тигана, намажете го с хартиена кърпа, напоена с олио, и гответе палачинките от двете страни, докато станат златистокафяви.
6. Периодично намазвайте тигана отново с олио.
7. Напълнете готовите палачинки по желание.