Може ли празник без празнична погача? Специално за днешния Гергьовден ви предлагаме една уникална Празнична Гергьовска погача , пълна със сметана и мека като душичка! Всеки именик заслужава парченце от този разкош - ето рецептата:
Празнична Гергьовска погача
Продукти:
- 600 г брашно
- 8 г суха мая
- 1 яйце
- 100 мл олио
- 2 чаени лъжички сол
- 300 мл мляко
- 200 г заквасена сметана
- 1 чаена лъжичка захар
- 100 г масло
- жълтък за намазване
- маково семе за поръсване
Приготвяне:
Сложете млякото, маята и захарта в купа, разбъркайте и оставете да престои 5 минути. След това добавете яйцето, олиото и постепенно добавяйте брашното, като разбърквате.
Снимка: YouTube
Оставете тестото да втаса за около 15 минути. Разделете тестото на 4 части и оформете топчета.
Снимка: YouTube
Вземете първата топка и я разточете с точилка, след което я намажете с масло и я оставете настрана.
Снимка: YouTube
Разточете втората топка и я поставете върху първата, след което намажете крема на по-дебел слой.
Снимка: YouTube
Разточете третата топка, след което я поставете върху вече разточените и разточени кори, след което намажете с масло.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това разточете четвъртата и последна топка и я поставете върху останалите, като внимателно я свържете с първия слой, за да затворите пълнежа.
Снимка: YouTube
Поставете погачата в тавата, след което използвайте нож, за да оформите звезда (не натискайте ножа докрай).
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Намажете тестото с жълтък и поръсете с макови семена.
Снимка: YouTube
Печете на 200 градуса за около 30 минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Разчупете погачата по разрезите и дайте по парченце на гостите - ще останат възхитени!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube