Проф.Кантарджиев посочи как да изкараме вируса по-леко и отправи призив за Коледа:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф.Кантарджиев посочи как да изкараме вируса по-леко и отправи призив за Коледа:
34452
Източник: blitz.bg
Проф.Кантарджиев посочи как да изкараме вируса по-леко и отправи призив за Коледа:

Проф.Тодор Кантарджиев , директор на Националния център по заразни и паразитни болести и експерт от НОЩ , отправи призив към всички как да се държим по коледните празници , за да не стигнем до нов ръст на случаите:

Нали всички мерки и усилия, както и това, че пролетта нямахме инфекция, винаги гледаме да не натоварваме здравната система, беше за да чакаме добра ваксина. Хубаво е да представя на хората, които представят публично своето мнение, тъй като съм в Експертна комисия по контрол на ваксинирането.

Това заяви проф. Кантарджиев в телевизионно интервю. 

"Предлагаме на министъра колко ваксини да се закупят тази година, кои да бъдат задължителни и кои препоръчителни. До сега не сме се дънили във ваксинационната политика на страната", заяви той. 

Проф. Кантарджиев обясни, че първо ваксината срещу COVID-19 трябва да се регистрира в ЕК и след това тръгва към България. "На българския народ трябва да се обясни какви ваксини се чакат. Това е една солидарна политика на ЕК. Когато немският гражданин има достъп до ваксини, тогава и българският гражданин ще има. Истинският немски гражданин все още слуша лекарите си, тъй като имат опит, а не какво казва някой си молекурялен епидемолог. Първо питайте каква е квалификацията. Ако мен ме карате да говоря за дамска мода, няма да съм експерт", обясни той.

"За жалост, един толкова сериозен проблем, започна с големи майтапи. До края на този месец и следващия месец ще имаме достъп до първата фаза на ваксините. Някой като се изцепи, че няма да се ваксинира и още 20 хиляди души ще кажат, че щом той няма, значи и те няма да се ваксинират", каза експертът. 

"Около 10-15% са имали контакт с вируса, а трябва 70% от населението да го е минало, за да постигнем успех", категоричен е той.

"ЕК изкара нови дефиниции на случаите за PCR и антиген тест. Ако възприемем това сега, няма да е окей за обществото. Преди седмица имахме 4 хиляди теста, ако отчитахме и антигените, случаите щяха да са 6-7 хиляди. То трябваше и ноември да изписват PCR тестове, вече сме декември. От 14 ноември имаме кратко плато и намаляват случаите. В София случаите са около 25% по-малко. Хората, които работим, го усещаме", обяви проф. Кантарджиев. 

"Ако ще се втурват в мола на 21-ви декември, нека да се втурват с маски. Второто, което е важно - ако си с маска, се заразяваш с малко вирусно число и ще изкараш по-леко вируса, тъй като вируса няма да стигне до белия дроб и няма да развият пневмония. Не се събирайте повече от 3 семейства, моля ви. На Коледа трябва да имаме добри резултати. Защо на 21-ви? Може би защото е рождения ден на другаря Сталин", пошегува се той.  Проф. Кантарджиев и посочи какво голямо щастие го е сполетяло в последните дни:  "Тодор Веселов Кантарджиев се казва внукът ми. Няма такова щастие. Благодаря на майката на детето и на сина ми, че ме зарадваха с това щастие. Човешката душа има нужда от спокойствие и красота". 
 

Дай твоята оценка:
5 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft