Пулмологът Проф. Костов не издържа: Дълго мълчах, стига вече бабини деветини! Ето как ще даде повече шансове на болните и медиците:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Пулмологът Проф. Костов не издържа: Дълго мълчах, стига вече бабини деветини! Ето как ще даде повече шансове на болните и медиците:
4285
Пулмологът Проф. Костов не издържа: Дълго мълчах, стига вече бабини деветини! Ето как ще даде повече шансове на болните и медиците:

Професор Коста Костов е лекар пулмолог, дългогодишен ръководител на Клиниката по белодробни болести във Военномедицинската академия в София, председател на Българското научно дружество по пулмология и фтизиатрия, национален консултант по белодробни болести към Министерството на здравеопазването

Ето какво пише той на профила си в социалната мрежа:

"Преди няколко месеца, в едно мое интервю казах, че ключът към пандемията е...тестване, тестване, тестване, изолиране на позитивните и издирване на контактните. Това е най-ефективната добавка към останалите три противоепидемични мерки - маска, дистанция, дезинфекция.

Ако тази стратегия не е пълна и резултатът ще е полупразен.

После се развихри странен анти-научен сценарий, в който основната реплика беше "да се тестват само симптомните". Сякаш сме в друга галактика, на друга планета, в друго време. 

Да вадиш кокоше яйце от патешка трътка е странен български научен метод. Дълго мълчах, защото от известно време съм концентриран изцяло върху десетките болни, които имат нужда от мен, но когато упорито продължават да ти слагат домати в плодовата салата, защото доматът е плод, тогава обръщаш чинията върху масата.

Контролът върху Ковид-19 изисква максимално широко тестване на населението - симптомни, пресимптомни и безсимптомни. Нека веднъж да извадим главата от пясъчното дъно. Големият коз на този нов вирус срещу нас е неговата невероятна способност да се разпространява както чрез симптомни, така и чрез безсимптомни, и леко симптомни носители. Последните две групи са по-големият проблем, защото са не по-малко от 80% от инфектираните.

Бабини деветини са разпространяваните версии да се тестват само симптомни пациенти. Това е не само научно неиздържано, но и провокация към опазването на общественото здраве. Възможно по-широкото тестване трябва да стане приоритет в следващите месеци. Антигенните тестове трябва да получат по-висок статут на доверие, защото са бързи и не изискват специализирана апаратура и толкова квалифициран персонал. Имат и още едно предимство - имат по-ниска чувствителност и затова улавят по-висок вирусен товар, което ги прави удобен прогностик за възможен носител на инфектираща доза.

На предната линия при симптомни болни, при огромното натоварване на лабораториите и пикови нива на епидемията, положителните антигенните тестове могат да бъдат използвани като равноправни партньори на RT-PCR и да пестят време и ресурс.

 RT-PCR да бъдат използвани като съдник при симптомни болни с негативен антигенен тест и при безсимптомни контактни, защото са по-чувствителни, откриват по-нисък вирусен товар и могат да ревизират негативните антигененни тестове, за да има ресурс за повече тестване. Така ще се спестят средства и време и ще се даде повече възможност на лекарите да действат по-енергично, по-щадящо за болните и за системата, като се ориентират по-прецизно в клиничен и епидемиологичен план.

Инфектиран с негативен антигенен тест, но с позитивен PCR след симптомен период е по-вероятно да не разпространява вируса.

Контактен безсимптомен в първите дни след контакта, с негативен антигенен тест, но с позитивен PCR може да е в пресимптомна фаза и в близките дни да стане опасен за околните.

Симптомен с позитивен антигенен тест и клинични белези на Ковид-19 няма защо да се лашка по лаборатории, за да заразява допълнително други, а да бъде признат за болен с тази диагноза.

Да се дадат по-широки права на началниците на Ковид-19 сектори да поставят диагнозата Ковид-19 и без налични позитивни тестове, за да се спести на по-тежко болните излишните формалности и време, а при болни с категоричен клиничен ход и рентгенов образ, да бъдат интепретирани коректно и лекувани навреме. Не трябва да се забравя, че инфектиран индивид е рисков за останалите от 2-рия ден след инфектиране до 10-12 дни от началото на симптомите. Умелото използване на клиничния и лабораторен ресурс ще даде повече шансове на болните и медиците."

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft