Пържените картофки са вредни, но тези 4 любими добавки ги правят направо бомба със закъснител:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Пържените картофки са вредни, но тези 4 любими добавки ги правят направо бомба със закъснител:
6634
Източник: zdrave.to
Пържените картофки са вредни, но тези 4 любими добавки ги правят направо бомба със закъснител:

Картофите са една от най-използваните храни в световен мащаб и това никак не е чудно. Хранителната им стойност е много висока, сравнително евтини са за отглеждане и при правилни грижи дават богата реколта. 

Всъщност този любим на всички зеленчук е пренесен в Европа още от времето на Испанското завоюване на Инкската империя от Франсиско Писаро през 1521 – 1523 г.

След като картофът е пренесен в Испания, той постепенно се разпространява в Европа. Първоначално на храната е гледано с недоверие и е смятана за нездравословна и дори нехристиянска. Това предотвратява широкото ѝ приемане за определен период, въпреки че после започват да я рекламират като лечебна.

пържени картофи

Използваме картофите във всякакви ястия - супи, основни, дори в редица десерти и тестени изделия. Но най-обичани и популярни си остават пържените картофки - любимата гарнитура към меса от всякакъв вид или просто предястие, поднесено с настъргано бяло сирене. Както всички знаем, обаче, пържените картофи са един от най-големите врагове на тънката талия. Специалистите по хранене ги определят като трудносмилаема храна, която в големи количества може да доведе до сериозни храносмилателни смущения. Оказва се, обаче, че някои любими наши добавки към пържените картофи ги правят в пъти по-вредни за здравето. 

Специалистите от Агенцията за стандарти за безопасност на храните (FSA) на Обединеното кралство посочват, че картофите трябва да се пържат, докато не се образува златна, а не кафява кора, за да се избегне консумацията на акриламид, който се образува в пържени храни. Експериментите върху животни показват, че акриламид уврежда ДНК и провокира развитието на рак.

От своя страна диетолозите отбелязват, че пържените картофи съдържат големи количества въглехидрати и мазнини, което е сериозно бреме за храносмилателната система . Според експерти, вредно е да се ядат пържени картофи със следните 4 продукта :

пържени картофи с месо

Месо

В комбинацията месо + пържени картофи ще накараме тялото ни да преработва едновременно както протеини, така и въглехидрати, и мазнини - това е една непосилна задача за храносмилането.

Домати

Трябва да се помни: нишестето не се комбинира с кисели храни, защото те пречат на неговото усвояване. Ако ядете картофи с домати, можете да получите лошо храносмилане.

Алкохол

Пържените картофи, заедно с алкохол представлява двойна тежест върху бъбреците. При тази комбинация тялото запазва повече течност в тъканите. Жалко за любимата ни комбинация пържени картофи + бира!

Хляб

В компания с пържени картофи, хлябът ще „възнагради” тялото ви с ненужно голямо количество концентрирано нишесте. За храносмилането му ще трябва да се увеличи секрецията на киселина в стомаха ви, която може да увреди мукозната му мембрана.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft