Случаи на западнонилска треска има вече и в България-Ето симптомите и как да се предпазим

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Случаи на западнонилска треска има вече и в България-Ето симптомите и как да се предпазим
2498
Случаи на западнонилска треска има вече и в България-Ето симптомите и как да се предпазим

Нови случаи на Западнонилска треска в България, предават от Министерството на здравеопазването.

В първия случай става въпрос за пренос на инфекция от Кипър. Болният е български гражданин на 48 г.

от област Пазарджик, строителен работник, пребивавал последните 2 месеца и развил клинични симптоми на заболяването в Кипър. 

Другият заболял е мъж на 41 г. от гр. София, който е хоспитализиран с неврологична симптоматика в столично лечебно заведение за болнична помощ. "Лекарите там са установили възпаление на малкия мозък. Болестта при него е била в напреднат стадий. Мъжът вече започва да се подобрява. При млади здрави хора, когато има диагноза "западнонилска треска” обикновено прогнозата е добра. При възрастни хора над 65-годишна възраст и такива с имунен дефицит прогнозата е 15-20% смъртност", обясни проф. Тодор Кантарджиев в ефира на "Здравей, България" по NOVA.

В Монтана бе регистриран първият случай на болестта у нас за тази година.

"Жената, заразена със западнонилска треска, вече е в по-добро състояние", каза за "Фокус“ д-р Елена Борисова, директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана.

Тя посочи, че жената е имала и много други придружаващи заболявания. Случаят със заразената жена със западнонилска треска в Монтана е от края на изминалата седмица. "Това заразно заболяване се предава чрез ухапване от комар. Няма ваксина срещу него. Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото, когато са навън. Прозорците и вратите да имат мрежи срещу комарите", обясни д-р Борисова.

Тя допълни, че заболяването протича с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, отпадналост. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По – тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст.

Инкубационният период на заболяването варира между 3 и 14 дни. Лечението не е специфично, провежда се симптоматична терапия.

Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото, когато са навън (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка.Важно е да се намалят местата със застояла вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите - да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон, достъпна за комарите; вода, която не е покрита да се подменя (басейни, шадравани); да не се разхвърлят безразборно съдове, в които може да се задържа дъждовна вода, в която се развиват ларви на комари; малки водоеми (локви, разливи край чешми), ако нямат стопанско значение – да се премахват чрез отточване или за засипване. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft