Ще отнемат ли детето на еднополовата двойка от Русе

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
Ще отнемат ли детето на еднополовата двойка от Русе
12824
Източник: flagman.bg
Ще отнемат ли детето на еднополовата двойка от Русе

Социалният министър Бисер Петков се опита да обясни, че съжителството им е незаконно, каза и дали ще се отнемат деца както в Норвегия

Две лесбийки от Русе имат дете от донор след ин витро процедура. Те ще си го отглеждат.

Това каза водещият на „Здравей, България“ по Нова телевизия Виктор Николаев, а социалният министър Бисер Петков в опит да отговори на въпроса дали социалните ще отнемат детето се увлече и съвсем се обърка в опита си да обясни, че такова съжителство е незаконно.

„Това е специфичен случай. Според българското законодателство семейството е съюз между мъж и жена“, заяви министърът. 

Тогава в случая става въпрос за самотна майка, живееща с друга жена ли, попита Николаев.

Този случай не е регламентиран в нашето законодателство, отговори Петков.

След като бяха излъчени кадри от протестите в Бургас срещу Стратегията за детето, водещият изтъкна, че нарастват лавинообразно страховете, че може да се отнемат бъгларчета както става в Норвегия. Социалният министър обаче каза, че тази теза била несъстоятелна. 

„Отнемането на дете може да се случи когато грижата за него е неглижирана, детето е поставено в риск или ако детето е насилвано. Това са изброените основания при които като крайна мярка се предприема извеждане на детето от семейството”, обясни Петков.

Според него издърпването на ухо не можело да бъде причина за отнемането на деца от семействата им. 

„Искам пак да потвърдя, че проектът на Националната стратегия за детето 2019 - 2030 година е оттеглен. По него не се работи. По никакъв начин чрез законодателни или по общо нормативни промени не се прокарват принципи и положения от проекто-стратегията”, заяви министърът.

По думите му основанията за отнемане на дете от семейство не са променяни от 2003 година, когато са записани в чл. 25 от Закона за закрила на детето. 

„Всеки може да прецени, че дадено дете се нуждае от закрила и може да подаде сигнал. Но тук е ролята и преценката на органите за закрила на детето. Те трябва да преценят дали това дете наистина е подложено на риск и дали е необходима работа със семейството”, добави Бисер Петков.

Той съобщи, че над 1000 деца през миналата година са изоставени от своите родители. Повечето от настанените в приемни семейства са такива, каза още министърът.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft