Яхния на фурна - облизваме си пръстите всеки път с тази рецепта! Възхитена съм:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Яхния на фурна - облизваме си пръстите всеки път с тази рецепта! Възхитена съм:
Яхния на фурна - облизваме си пръстите всеки път с тази рецепта! Възхитена съм:
4224
Източник: За Жената
Яхния на фурна - облизваме си пръстите всеки път с тази рецепта! Възхитена съм:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Яхнията на фурна е традиционно ястие, което със своя богат аромат и дълбоки вкусове носи топлина и удоволствие на всяка трапеза.

Тази рецепта съчетава сочно месо, карамелизиран лук и балансирани подправки, приготвени с търпение, за да се постигне перфектната текстура и вкус.

Идеална за семейни събирания или специални поводи, нашата яхния на фурна ще зарадва всички любители на обилната и вкусна храна. Ето какво ви е необходимо за феноменалната Яхния на фурна :

Яхния на фурна

Продукти:

  • 1,5 кг говежди бут или плешка
  • 1,5 кг свинска плешка
  • 1,5 кг лук
  • 5-6 скилидки чесън
  • 3 супени лъжици свинска мас
  • 2 супени лъжици олио
  • 2-3 чаени лъжички сладък червен пипер на прах
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка сушени подправки (зеленчукова)
  • ½ чаена лъжичка смлян черен пипер
  • 2-3 дафинови листа
  • 300 мл доматен сок
  • 300 мл червено вино
  • 500 мл говежди бульон
  • 200 мл допълнителен говежди бульон (ако е необходимо)
  • 1 супена лъжица брашно
  • 50 мл студена вода
  • 2 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз

Приготвяне:

1.

Нарежете говеждото и свинското месо на средно големи кубчета. Загрейте мазнината и олиото в дълбок тиган на среден огън.

Запържете месото на етапи от всички страни до златисто кафяво. Подправете със сол и сухи подправки, като бъркате непрекъснато за равномерно запържване. Прехвърлете запърженото месо в дълбока глинена тенджера.

2. В същия тиган, в останалата мазнина (добавете още малко, ако е необходимо), добавете ситно нарязания лук. Задушете за около 10 минути, като от време на време добавяте по малко вода, за да не загори.

Към края на задушаването добавете ситно нарязания чесън и задушете още 1-2 минути. След това добавете червения пипер на прах, разбъркайте за кратко и внимателно, за да не загори.

3. Прехвърлете сместа с лука в тенджерата с месото. Добавете доматения сок, червеното вино, телешкия бульон, смления черен пипер и дафиновия лист. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките.

4. Покрийте съда и го сложете в предварително загрята фурна на 200 °C. Ако използвате студена фурна, за да избегнете напукване на съда, печете 1 час и 10-15 минути.

яхния в гювеч

Снимка: YouTube

След един час извадете тенджерата, разбъркайте и проверете за подправки на вкус. Върнете във фурната и продължете да печете още един час.

5. Междувременно смесете една супена лъжица брашно с 50 мл студена вода, за да получите гладка смес без бучки.

След два часа печене извадете яхнията и проверете дали месото е омекнало. Добавете брашнената смес, разбъркайте и върнете тенджерата във фурната на 180°C за още 45 минути.

яхния на фурна

Снимка: YouTube

6. За да регулирате гъстотата на яхнията, добавете още 200 мл говежди бульон, ако е необходимо. Накрая поръсете със ситно нарязан пресен магданоз.

яхния с говеждо

Снимка: YouTube

Сервиране

Сервирайте яхнията топла, комбинирана с варени картофи, паста или домашен хляб, за да се насладите напълно на богатите й вкусове.

яхния на фурна рецепта

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft