Яхнията на фурна е традиционно ястие, което със своя богат аромат и дълбоки вкусове носи топлина и удоволствие на всяка трапеза.
Тази рецепта съчетава сочно месо, карамелизиран лук и балансирани подправки, приготвени с търпение, за да се постигне перфектната текстура и вкус.
Идеална за семейни събирания или специални поводи, нашата яхния на фурна ще зарадва всички любители на обилната и вкусна храна. Ето какво ви е необходимо за феноменалната Яхния на фурна :
Яхния на фурна
Продукти:
- 1,5 кг говежди бут или плешка
- 1,5 кг свинска плешка
- 1,5 кг лук
- 5-6 скилидки чесън
- 3 супени лъжици свинска мас
- 2 супени лъжици олио
- 2-3 чаени лъжички сладък червен пипер на прах
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка сушени подправки (зеленчукова)
- ½ чаена лъжичка смлян черен пипер
- 2-3 дафинови листа
- 300 мл доматен сок
- 300 мл червено вино
- 500 мл говежди бульон
- 200 мл допълнителен говежди бульон (ако е необходимо)
- 1 супена лъжица брашно
- 50 мл студена вода
- 2 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз
Приготвяне:
1.
Запържете месото на етапи от всички страни до златисто кафяво. Подправете със сол и сухи подправки, като бъркате непрекъснато за равномерно запържване. Прехвърлете запърженото месо в дълбока глинена тенджера.
2. В същия тиган, в останалата мазнина (добавете още малко, ако е необходимо), добавете ситно нарязания лук. Задушете за около 10 минути, като от време на време добавяте по малко вода, за да не загори.
Към края на задушаването добавете ситно нарязания чесън и задушете още 1-2 минути. След това добавете червения пипер на прах, разбъркайте за кратко и внимателно, за да не загори.
3. Прехвърлете сместа с лука в тенджерата с месото. Добавете доматения сок, червеното вино, телешкия бульон, смления черен пипер и дафиновия лист. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките.
4. Покрийте съда и го сложете в предварително загрята фурна на 200 °C. Ако използвате студена фурна, за да избегнете напукване на съда, печете 1 час и 10-15 минути.
Снимка: YouTube
След един час извадете тенджерата, разбъркайте и проверете за подправки на вкус. Върнете във фурната и продължете да печете още един час.
5. Междувременно смесете една супена лъжица брашно с 50 мл студена вода, за да получите гладка смес без бучки.
След два часа печене извадете яхнията и проверете дали месото е омекнало. Добавете брашнената смес, разбъркайте и върнете тенджерата във фурната на 180°C за още 45 минути.
Снимка: YouTube
6. За да регулирате гъстотата на яхнията, добавете още 200 мл говежди бульон, ако е необходимо. Накрая поръсете със ситно нарязан пресен магданоз.
Снимка: YouTube
Сервиране
Сервирайте яхнията топла, комбинирана с варени картофи, паста или домашен хляб, за да се насладите напълно на богатите й вкусове.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!