Дори здравословните храни могат да бъдат вредни за черния дроб, казва гастроентеролог. Черният дроб е основният филтър на нашето тяло, който работи усилено, за да неутрализира всички ненужни и вредни вещества.
Какво трябва да избягваме, за да избегнем увреждане на черния дроб?
Гастроентерологът Наталия Морозова обяснява всичко подробно:
Дори здравословните храни като цяло могат да бъдат вредни за черния дроб.
Например, маслото, пуйката и патицата са не само богати на витамини, но и съдържат огромно количество наситени животински мазнини. За отслабен черен дроб това е директен път към омазняване.
Зелените и киселинните храни (пащърнак, див чесън, киви, червени боровинки) съдържат големи количества киселини и етерични масла, които могат да имат дразнещ ефект и да причинят проблеми с жлъчните пътища.
Прекомерната консумация на плодове също не носи нищо добро.
Фруктозата, за разлика от глюкозата, се преработва почти изцяло в черния дроб и когато е в излишък, лесно се превръща в мазнини, натрупвайки се в чернодробните клетки. Тъй като дава изключително слаби сигнали за ситост, може да доведе до преяждане. Ако вече имате чернодробно заболяване, най-добре е да избягвате сладки плодове (грозде, банани, манго) и мед.
Основните врагове на черния дроб са газираните напитки и продуктите с добавена захар (включително сиропи и подсладители на основата на фруктоза).
Прекомерното количество сол вреди не само на сърцето и бъбреците, но и на черния дроб. Тази подправка нарушава храносмилането и усвояването на мазнините, като драстично увеличава натоварването на хепатобилиарната система. Освен това, солта насърчава свръхрастеж на бактерии в червата, което нарушава циркулацията на жлъчните киселини. Това води до сгъстяване на жлъчната течност и създава условия за образуване на жлъчни камъни.
Дори здравословните храни могат да увредят черния дроб. Снимка: Shutterstock
Как да поддържаме черния дроб здрав?
1. Следвайте принципите на балансираното хранене. Оптималното ръководство е диета № 5 според лекарите, която включва ограничаване на животински мазнини, пушени храни, оцет, люти подправки и „химикали“ в храната .
2. Правете си "гладни" дни. Веднъж седмично е полезно да давате почивка на черния дроб: яжте зеленчуци, ферментирали млечни продукти и печени ябълки .
3. Откажете се или ограничете алкохола и тютюнопушенето – това са едни от основните токсични врагове на черния дроб.
4. Приемайте лекарства само по лекарско предписание . Неконтролираната употреба на лекарства е вредна за черния дроб.
5. Движете се. Редовните упражнения помагат за поддържане на здравословно тегло и предотвратяват мастно чернодробно заболяване.
6. Спете и си почивайте достатъчно. Здравословният сън е универсален начин за възстановяване на всички системи на тялото , включително черния дроб.