10 бързи начина да спрете хълцането от раз

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
10 бързи начина да спрете хълцането от раз
1918
10 бързи начина да спрете хълцането от раз

Това безобидно явление понякога ни изпреварва в неподходящото време, не на място и може да причини много неудобства. Децата и възрастните без видима причина започват да хълцат , подтиквайки другите да се шегуват.

Как да се отървем от хълцане? Можете да изчакате да изчезне от само себе си. Но това явление е толкова досадно, че трябва да направите нещо спешно. Редакторите ни събраха бързи начини да премахнете хълцането си . Но първо ще разберем какви са и защо те възникват.

 

Причини за хълцане

Хълцане се появява при всички здрави хора. Когато дишаме, диафрагмата се свива и отпуска. Хълцанията са неволни резки контракции на диафрагмата , които са придружени от неприятни, резки вдишвания и характерен „ik” звук. Това е ненужен рефлекс, запазен от времето na нашите предци.

как да спрем хълцането

Мощни резки удари на диафрагмата са причинени от дразнене на блуждаещия нерв, който комуникира с вътрешните органи с централната нервна система. Преминавайки от гръдния кош в коремната област, тя е в непосредствена близост до хранопровода, където е най-често ранен. Ако ядем прекалено бързо, дъвчете силно, преяждаме, издадем остър звук или седим в неприятно положение, блуждаещият нерв кара диафрагмата да се свива.

Хълцането може да бъде продължително (патологично) и епизодично (физиологично). Първият се наблюдава редовно и означава, че има нарушения в тялото. А втората форма се появява рядко и преминава сама или с помощта на прости упражнения. Помислете за причините за епизодичните хълцания .

Тежка хипотермия.
Богато меню със суха храна.
Редовна употреба на алкохол в големи количества.
Страст за сода или друго газирано, което изпълва корема с въглероден диоксид и дразни диафрагмата.
Страх от остър външен дразнител или смях.

Ако явлението трае повече от два дни, то това е патологичен срив , причините за който трябва да се търсят в организма:

Наличието на инфекция (варицела, грип и др.).
Прекъсвания в нервната система или стрес.
Заболявания на храносмилателната система.
Диабет.
Алергия.
Нарушения в хормоналната сфера.
Използването на обезболяващи средства в следоперативния период, рехабилитация след операция.

Хълцането ще изчезне, ако спрете спазмите на диафрагмата . За да направите това, спрете да се фокусирате върху него и се разсейвайте с няколко прости трика. Те ще помогнат да се отпусне мускулатурата на тялото и атаката ще спре.

 

Начини за премахване на хълцане

Яжте нещо горчиво или кисело, като например парче лимон.

Наведете се под прав ъгъл и бавно изпийте няколко малки глътки топла вода
Седнете за 5-7 минути, като притискате коленете до гърдите си.
Натиснете с два пръста езика си, сякаш се опитвате да предизвикате повръщане. Но не прекалявайте, за да не предизвикате рефлекс.
Бавно поемете дълбоко дъх, задръжте дъха си и пребройте до 10.
Бавно поемете дълбоко дъх, наклонете главата си назад и задръжте дъха си за 10 секунди. След като издишайте, пийте бързо вода.
Покрийте ушите си с пръсти и бавно пийте вода през сламка
Дръжте хартиената торбичка плътно върху лицето си и вдишайте в нея. Кръвта ще се напълни с въглероден диоксид и хълцането ще спре.

Дълбокото и бавно дишане успокоява блуждаещия нерв.
Намерете двете точки около средния пръст и едновременно натиснете върху тях, докато се появи лека болка. В рамките на няколко секунди атаката ще изчезне.

Най-често хълцането може да бъде премахнато чрез популярни методи , въпреки че те нямат научна обосновка. Въпреки това, тези техники работят и се считат за безопасни. Вярно е, че не всички от тях са универсални, но със сигурност ще има и за вас в този списък. Моля, обърнете внимание, че отказването от алкохола ще ви помогне да се отървете не само от честите хълцания, но и от много други заболявания.

Ако имате пристрастяване към преяждане, тогава тези съвети ще бъдат много полезни за вас, за да заблудите апетита си. И какво лекарство за хълцане ви помага? Не забравяйте да разкажете за това в коментарите и бъдете здрави!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft