10 метода за предпазване от бременност

вход през zajenata.bg
За Жената
Любов
Секс
10 метода за предпазване от бременност
46486
10 метода за предпазване от бременност

 

 

 

 

 

Знаеш ли, че 38 % от бременностите по света са непланирани – относително 80 милиона на година, от които 42 милиона се прекратяват изкуствено чрез аборт (информацията е от Wikipedia). По-голямата част от тях са в развиващи се държави, но броят не е пренебрежимо малък и в най-напредналите страни, защото там пък пада възрастовата граница.

Всички те могат да бъдат предотвратени с един от тези методи за предпазване от забременяване.

Презервативи

Най-широко достъпният метод за предпазване от бременност и абсолютно жизненоважен за превенцията на болести предавани по полов път и СПИН, които си остават проблем. Не е никак срамно или още по-малко укорително жена да носи презерватив в чантата си. Всяко момиче трябва да има под ръка, а и всяко момче. Презервативът е емблематичният метод за предпазване. А вече има и дамски презервативи.

Противозачатъчни хапчета

Създадени са, за да потискат плодовитостта с химическа формула на женските хормони естроген и прогестоген. Те са и един от най-разпространените средства за контрацепция. Лесни са за употреба, всичко, което трябва да помниш, е да ги взимаш всеки ден.

Вазектомия

Един от разпространените методи за предпазване от бременност за мъжете, наред с презервативите, но по-перманентен, е вазектомията. Извършва се чрез лека хирургическа намеса, по време на която се съединяват краищата на семепроводите (vas deferens), за да не могат сперматозоидите да се придвижат към пениса. Обратима е.

Стерилизация на жената

Хирургическият метод за превенция на нежелана бременност и при жените включва връзване на тръби, но този път на фалопиевите тръби. Това означава, че яйцеклетки продължават да се отделят, но биват задържани в „задънена улица”,  така да се каже. Стерилизацията също е обратима, но успеваемостта е по-ниска отколкото при вазектомията.

Вътрематочно устройство

По-скоро известно с названието диафраграма, то представлява латексова чашка с пружинен механизъм, чиято функция е да задържи устройството в областта на вагината и по този начин да създаде бариера за сперматозоидите. Най-ефективни са, когато се комбинират със спермициден гел. Друго устройство за поставяне вътре в шийката на матката е спиралата.

Таблетка за следващата сутрин

Малко е подвеждащо това название, защото става въпрос за таблетка за спешна контрацепция, която може да се приеме до 120 часа след секс. Според някои при този метод става въпрос за вид аборт. Така или иначе, всеки, който се интересува, трябва внимателно да проучи подробно какво правят тези таблетки, преди да ги приема.

Методът на лактационната аменорея

Редица средства за предпазване от бременност са свързани с поведението, а не с контрацепиви или хирургическа намеса. Такъв метод е методът на лактационната аменорея, който е базиран на естественото безплодие на жената след раждане, докато кърми. Разбира се, проучи добре подробности, защото това състояние при различните жени продължава различно време.

Прекъснат полов акт

Още един от естествените методи за планиране на бремеността е известен като прекъснат полов акт (coitus interruptus). При него мъжът отдръпва пениса си от вагината преди еякулация. Това е един от методите за предпазване, препоръчан от Римската католическа църква.

Календарен метод

Вероятно един от най-сложните, но далеч не най-успешният естествен метод за превенция на бремеността, включва изчисления за менструалния цикъл за получаване на периоди, през които забременяването е възможно, и на тези, през които не е.

Пълно въздържание

Единственият 100% гарантиран метод за предпазване от бременност, е никакъв секс, но къде е хубавото тук?

Има още много други методи, които се разработват и са в различен стадий на усъвършенстване. Мъжки контрацептивни хапчета, вагинални пръстени, билкови спермициди, например. С нещо толкова важно, най-доброто нещо за жена в плодовита възраст е да проучи всички методи за предпазване и да обмисли моралните, етическите и религиозните си съображения преди да избере подходящия за нея метод.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft