10 навика на токсичните родители - и как те развалят детството на децата

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
10 навика на токсичните родители - и как те развалят детството на децата
8574
10 навика на токсичните родители - и как те развалят детството на децата

Уви, това не е рядкост.

Безспорно повечето родители правят всичко по силите си, за да осигурят на децата си щастливо и здраво възпитание. Но не забравяйте: пътят към ада е павиран с добри намерения.

Дори и най-съвестните майки и бащи понякога правят грешки, които незабавно водят до посещение на детски психолог.

Това е нормално.

Но има и друга категория родители - тези, които всеки ден пълнят детето с грешни настройки, без да искат да признаят, че това вреди на детето им.

Такива бащи и майки спокойно могат да бъдат наречени токсични . Техните децата израстват в нещастни възрастни, чиито проблеми са трудни за решаване дори за най-талантливите психотерапевти.

 

Ето 10 признака на отровни родители:

1. Те ​​пренебрегват границите.

Родителите могат да си позволят да проследяват действията на детето. В определени ситуации, когато става въпрос за безопасността на детето, това наистина е необходима стъпка. Но трябва да запомните съществуването на здравословни граници, особено ако сте майка или баща на тийнейджър.

Токсичните родители преминават приемливата линия на всяка стъпка: например такъв родител винаги отваря вратата към стаята на детето, без да чука. Това причинява множество проблеми. Детето ще порасне и ще стане възрастен, който трудно приема и разпознава някакви граници.

2. Те не са в състояние да дадат на детето усещане за сигурност.

Някои хора вярват, че прекомерната строгост е най-добрата гаранция, че след зряла възраст детето ще може да се грижи за себе си. Ако отношенията ви с вашите родители са били постоянно изградени на този принцип, тогава можете  искрено да повярвате, че това оказва положително влияние върху живота ви.

Независимо от това, ако поради някакви причини се откажете, това най-вероятно са последствията от отглеждането на един от токсичните родители, който не са успели да ви осигурят подкрепа и чувство за сигурност.

3. Те постоянно критикуват децата.

От време на време всички родители трябва да критикуват. Без това никога не бихме се научили как правилно да изпълняваме домакинските задължения, като например пране на дрехи.

Особеността на токсичния родител е, че той стига до крайности, излагайки разрушително критикуващи всякакви действия на детето. Такъв родител погрешно вярва, че прави всичко за децата си, за да избегне сериозни грешки.

За съжаление, това поведение развива остра вътрешна критика у детето. В зряла възраст той слага човек в рамка и парализира свободата му на избор.

4. Те изискват повишено внимание към себе си.

Токсичните родители често смятат, че децата им дължат нещо, защото родителите са отделили толкова много време и усилия за тях. Те не разбират, че детето има свой собствен живот, в който не винаги се намира време за възрастните.

Затова е най-добре да се дадете свобода на детето, така че то само да поиска да прекара време с вас. В една връзка, принудата е неприемлива - дори в отношения дете-родител.

5. Те се подиграват на детето.

Всички родители от време на време се подиграват на децата си. Ако обаче шегата е по навик, това може да се превърне в сериозен проблем.

Детето не трябва да толерира унижението, само защото родителите обичат да се шегуват за неговия ръст или тегло. Няма да доведе до нищо добро.

Ако някой от родителите има повод за притеснение, той не трябва да дразни детето, но честно и без излишни критики обсъжда проблема с него.

6. Обвиняват детето за всичко.

Израснахте ли с увереността, че родителят ви физически или психически ви е обидил, защото сте го заслужили? Ако е така, все пак може да оправдавате нечието ужасно поведение със собственото си нарушение.

Токсичните родители знаят как да подадат всяка ситуация в случай, благоприятен за тях. Децата им могат или да осъзнаят, че родителите им правят нещо погрешно, или да приемат цялата вина. В повечето случаи децата, дори и тези, които отдавна са пораснали, избират последната опция.

7. Те не позволяват на детето да изрази своите мисли и емоции.

Родителите, които отказват да развият емоционалните потребности на своето дете, хвърлят сянка върху бъдещето му, в което този човек няма да може да изрази своите чувства.

Помогнете на детето да види положителните страни във всяка ситуация, няма нищо лошо в това. Но помнете: пренебрегването на негативните чувства на потомството може да доведе до депресия. В зряла възраст ще бъде по-трудно синът или дъщерята да се справят със собствения си негатив.

8. Те вдъхват страх дори и при децата.

Страхът и уважението не трябва да вървят ръка за ръка. Всъщност децата, които изпитват любов и подкрепа, са много по-склонни да станат щастливи възрастни.

Въпреки факта, че от време на време детето се нуждае от определена дисциплина, нетоксичните родители няма да прибягват до плашещи думи и действия, които имат разрушителен ефект върху психиката. За да могат децата да проявят уважение, не е необходимо да ги държите в заплаха, че нещо лошо ще им се случи или на вас ще ви се случи нещо лощо. В противен случай, дори и да узреят, те ще изпитат чувство на безпокойство поради всяко родителско обаждане или имейл.

9. Те мислят само за себе си.

Родителите, които са сигурни, че техните чувства трябва да се вземат предвид в семейните дела на първо място, ние сме принудени да разочароваме: това е остарял начин на мислене, който не помага да се формират положителни взаимоотношения.

Въпреки факта, че окончателното решение за всичко - от вечерята до плановете за лятото, се взема от родителите, е необходимо да се вземат предвид чувствата на всеки член на семейството, включително децата. Но токсичните индивиди постоянно карат тяхното потомство да изоставя собствените си желания, за да угоди на родителите си.

10. Те манипулират детето с пари и вина.

Всяко дете поне веднъж се е чувствало виновно към родителите си. Въпреки това, токсичните родители се опитват да прибягват до тази тактика възможно най-често.

Растеш и родителят все още се опитва да те контролира: дава скъпи подаръци, очаквайки нещо от теб в замяна. Ако не сте в състояние да правите това, което те искат, те ще се опитат да ви манипулират с чувство на вина, защото „са направили толкова много за вас“.

Адекватните родители разбират, че от децата не се изисква да реагират особено в замяна на пари или подаръци, особено ако тези подаръци са инициатива на самите родители.

Чували ли сте за такива случаи?

 
Дай твоята оценка:
3 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft