12 златни правила за хранене от жената, която доживя до 103 години - тайната на дълголетието:

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
12 златни правила за хранене от жената, която доживя до 103 години - тайната на дълголетието:
89446
Източник: vesti.bg
12 златни правила за хранене от жената, която доживя до 103 години - тайната на дълголетието:

Каква е тайната на дълголетието ? Учените се обединяват около идеята, че това е комбинацията между здравословния режим  и правилното хранене . Но кой може да знае повече по въпроса от жената, доживяла до завидните 103 години! Евгения Петерсон, известна в целия свят като Индра Деви, е една от първите жени, практикуващи йога, която освен това популяризира йогата в много страни по света.

Родена е през 1899 г.

в семейство на банков служител от шведски произход и известна руска оперетна актриса, разказват момичетата от Edna.bg.

Индра Деви

Тя няколко пъти е променяла живота си из основи.

Говорела е 12 езика и определяла като своя родина три страни – Русия, където се е родила; Индия, където се е "преродила" и дружелюбната за нея Аржентина, където прекарва последните 17 години от живота си.

Индра Деви е обиколила половината свят, познавала се е с много холивудски звезди, индийски философи, както и партийни величия. Сред нейните ученици са Мерлин Монро, Грета Гарбо, Рита Хейуърт и други известни актьори от 40-те години на миналия век.

Умира през 2002 година в Буенос Айрес, доживявайки до 103 години.

Индра Деви

Когато е на 93-годишна възраст Индра Деви разказва в интервю за своя хранителен режим:

"Аз съм вегетарианка от много години, ям един път на ден, понякога – два пъти. След ставане от сън изпивам 200 мл вода с лимон, която съм приготвила от вечерта. Закуската ми е чаша соево мляко или кафе от зърнени култури. Малко бадеми и стафиди. Грейпфрут или портокал, който ям заедно с бялата ципа, а понякога и с кората. Пия много вода, ям пресни сезонни плодове и пия зеленчукови сокове. Преди сън също изпивам чаша вода. Понякога обядвам и обядът ми се състои от една от следните храни: зеленчукова супа или зелена салата; един сварен или суров зеленчук; порция кафяв ориз; печен небелен картоф с малко растителна мазнина или соев сос. Понякога за обяд хапвам домат със сирене, яйце или йогурт с мед и покълнала пшеница".

В една от своите книги Индра Деви описва принципите на хранене, които е спазвала самата тя и е препоръчвала на учениците си, а също коментира глобалните проблеми с нездравословното хранене.

Вижте кои са нейните 12 златни съвета за хранене :

1. Не пийте вода по време на ядене, а половин час преди или 2-3 часа след това. Пийте водата на малки глътки, не наведнъж

пиене на вода

2. Да хапнете плод е по-полезно, отколкото да го изпиете като сок.

плодов сок

3. Млякото е храна, а не течност. Трябва да се приема на малки глътки, защото в противен случай може да доведе до разстройство на стомаха.

прясно мляко

4. Не забравяйте: тялото се храни не с това, което приемаме, а само с това, което може да усвои

салата

5. Избирайте прецизно храната, която ви "приляга" най-добре – така, както избирате дреха, която да ви подхожда. Експериментирайте с различни храни и комбинации, докато установите кои храни са най-добри за вашия организъм.

витаминна салата

6. Избягвайте "мъртвата" храна – консерви, обработен ориз, бяло брашно, рафинирана захар. Не се увличайте по бонбони и сладкиши, а също ограничавайте и оцета.

ябълков оцет

7. Препеченият или по-стар хляб е по-полезен. Но не приемайте течности заедно с хляба. Нека зъбите да си свършат работата.

месене на хляб

8. Не приемайте повече от една порция с нишестена храна наведнъж. Например ако ядете ориз, откажете се от хляба, картофите и макароните в същото хранене.

порция картофи

9. Не изхвърляйте водата, в която варите зеленчуци. Пийте я или я използвайте за приготвяне на супа. Картофената вода например е много полезна.

отвара от зеленчуци

10. Избягвайте пържената и мазна храна, защото тя се усвоява по-бавно. Първи напускат стомаха въглехидратите, след това – протеините и най-накрая – мазнините.

пържени храни

11. Когато няколко пъти подгряваме храна, в която има мазнини (включително растителни), с всяко следващо притопляне я правим по-вредна. Ефектът е подобен на повторното използване на мазнина, в която е пържено.

подгряване на храна

12. Най-важното правило е вашето отношение към храната на трапезата. Процесът на хранене и засищане трябва да е бавен, да носи удоволствие и да е в приятна обстановка и приятелска компания.

полезна храна

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft