4 невероятни промени настъпват в тялото ни, когато ядем патладжан:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
4 невероятни промени настъпват в тялото ни, когато ядем патладжан:
7015
Източник: zdrave.to
4 невероятни промени настъпват в тялото ни, когато ядем патладжан:

Обичате ли патладжани ? Този зеленчук незаслужено е в сянката на тиквичките, например, и то предимно заради леката си горчивина и убеждението, че не е особено полезен за тялото. Днес ще развенчаем този мит и ще ви докажем, че патладжанът е не само полезен, но и води до невероятни положителни промени в тялото ни , когато го консумираме.

Да започнем с това, че всъщност той е плод - да, за тези от вас, които не вярват, уточняваме, че синият домат (както още го наричат) е растение от род Кучешко грозде на семейство Картофови.

Растението дава плод със същото име, който се използва широко като зеленчук в готварството.

патладжани

Патладжанът е близък роднина на домата и картофа и произлиза от Индия и Шри Ланка. Така повечето хора смятат патладжана за зеленчук, докато технически това е плод.

Любимият гурме продукт е богат на хранителни вещества - витамини и фибри, но в същото време има минимално съдържание на калории.

Но какво точно се крие във фаворита със синьо-виолетово и как той влияе на тялото ни? Ето 4 невероятни ползи за тялото от патладжана :

Забавя процеса на стареене

Патладжанът дължи характерния си цвят на специален пигмент - антоцианин, който не само помага да го различим от останалите зеленчуци и плодове.

Научните изследвания показват, че антиоксидантният пигмент може да предпази телесните клетки от стареене. Също така, това вещество ефективно защитава мозъчните клетки.

Сервирането на патладжан е малко вероятно да ви направи Бенджамин Бътън или експерт по всички въпроси, но определено ще е от полза за вашето тяло и памет.

Понижава холестерола

Поради високото съдържание на антиоксиданти, патладжанът помага за намаляване на риска от сърдечни и съдови заболявания.

След провеждането на няколко изследвания върху животни учените установили, че холестеролът в кръвта на субектите намалява.

патладжани салата

Допринася за отслабване

Високото съдържание на фибри и ниското съдържание на калории в патладжаните им позволява лесно да се впишат в менюто на всяка диетата.

Но си заслужава да се отбележи, че патладжанът не е подходящ за вегани, тъй като изисква задължителна термична обработка.

Освен това патладжанът е засищащ продукт, след който не искаме да ядем по-дълго. 

Намалява възпалението

Американски учени откриха, че патладжаните са богат източник на фенолни съединения. Те представляват защита срещу заразяване с бактерии и гъбички.

След като са разгледали няколко разновидности, изследователите откриха, че патладжанът има активен противовъзпалителен и дори противораков ефект.

Патладжан със знак минус

Веднъж след като патладжанът стана "известен", тази слава обаче не му бе от особено полезна. Сякаш световните диетолози обявиха продукта за отровен и вреден за хората.

Според специалистите той съдържа вещества, които пречат на усвояването на калций, унищожават костите и дори правят се сравнява патладжанът с отровен бръшлян.

След това много холивудски красавици просто изключиха някога любимия си продукт от диетата си. Тогава биохимиците обаче защитиха патладжана като опровергаха спекулациите, че той е отровен.

Но все пак как да "неутрализираме" патладжана?

  • Премахвайте кората
  • Избягвайте неузрелите плодове
  • Консумирайте патладжани само добре сготвени.
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft