Дан Бътнър, автор на бестселъри на New York Times и експерт по дълголетие, е изследвал т.нар. Сини зони - региони по света, където хората редовно преживяват дълбока старост .
За разлика от крайния подход на биохакера Брайън Джонсън, Бътнър се застъпва за умерен, устойчив начин на живот, базиран на навиците на столетниците.
Сините зони включват места като Окинава, Япония, Сардиния, Италия и Лома Линда, Калифорния, където живеят много адвентисти, известни със здравословното си хранене и избягването на пороци като алкохол и цигари.
Бътнър вярва, че ключът към дълголетието не е само това, което ядем, но и това, което избягваме – и затова препоръчва четири специфични вида храни, които никога не бива да държите у дома.
„Нямам нищо против да се поглезите от време на време, но тези неща просто не бива да прекрачват прага ви“, каза Бътнър във видеоклип в TikTok.
1.
„Знаем, че не е здравословно“, предупреждава Бътнър. Те включват шунка, колбаси, салам и хот-дог.
2. Подсладени със захар напитки
Тези напитки са, казва Бътнър, „източник номер едно на рафинирана захар в американската диета“. Проучванията показват, че те са пряко свързани със затлъстяването, диабет тип 2 и други хронични заболявания. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ предупреждават, че тези напитки са най-големият източник на добавена захар в диетата на средностатистическия американец.
3. Солени закуски
Солените закуски, като чипс, са пълни с нездравословни мазнини и натрий. „Това са празни калории“, посочва кардиологът Лорън Болдуин – калории, които не предлагат хранителна стойност, но насърчават преяждането.
4. Сладкиши
Подобно на други силно преработени храни, сладкишите съдържат големи количества захар и са свързани със затлъстяване, кариес и повишен риск от диабет тип 2. Бътнър не ги забранява напълно, но съветва: „Ако ги харесвате, консумирайте ги извън къщата, от време на време - и ще се видим, когато навършите 100 години.“