В кои дни през октомври трябва да наложите зелето, за да бъде хрупкаво, сочно и вкусно?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
В кои дни през октомври трябва да наложите зелето, за да бъде хрупкаво, сочно и вкусно?
В кои дни през октомври трябва да наложите зелето, за да бъде хрупкаво, сочно и вкусно?
148
В кои дни през октомври трябва да наложите зелето, за да бъде хрупкаво, сочно и вкусно?
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

С настъпването на есента е време не само да се насладим на пъстрата зеленина, но и да приготвим вкусни зимни продукти. Сред многото домашно приготвени консерви, киселото зеле се откроява.

То не е просто вкусна добавка към ястията – то е истински източник на витамини, особено витамин С, толкова необходим за организма през студения сезон. За да сте сигурни, че киселото ви зеле е сочно, хрупкаво и се съхранява дълго време, е важно да знаете няколко доказани тайни.

Кога е най-подходящото време за ферментация на зеле: народни традиции и влиянието на луната

Домакините често се чудят: в кой ден трябва да ферментират зелето за най-добри резултати? От древни времена хората са разчитали не само на времето, но и на лунните цикли и народните поличби.
Традиционно ферментирането на зеле се препоръчва в така наречените мъжки дни - понеделник, вторник и четвъртък. Вярвало се е, че в тези дни зелето е особено хрупкаво и запазва вкуса си дори след дълго съхранение.
Астролозите смятат, че процесът на ферментация е пряко свързан с лунната фаза. Най-благоприятният период се счита за нарастваща луна и е в знаците на Овен, Стрелец или Козирог - тогава зеленчуците ферментират най-добре и запазват полезните си свойства.

Благоприятни дни за налагане на зеле през октомври-ноември 2024 г.:

Октомври: 7, 8, 9, 10, 11, 16

Ноември: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15, 30

Ето и една маломерна рецепта с малко количество зеле, базирана на традициите на баба

За да приготвите вкусно кисело зеле, ще ви е необходимо:

Зеле - 2-2,5 кг

Моркови - 2 броя

За саламурата:

Вода - 1 литър

Сол - 1 супена лъжица

Захар - 2 супени лъжици

Указания:
Настържете ситно зелето и настържете едро морковите. В отделен съд разтворете солта и захарта във вода, за да приготвите саламурата. Поставете зелето и морковите в буркан или керамична вана, затворете плътно и залейте със саламурата. Поставете отгоре зелев лист, за да предотвратите потъмняването на зелето. Покрийте с тензух и оставете на топло място за три дни. Ако саламурата започне да намалява, добавете още малко вода и сол. След три дни покрийте зелето и го съхранявайте на хладно място.

Тайните на перфектното мариноване

За консервиране избирайте къснозреещи сортове зеле с твърди глави – те съдържат повече захари, които активират процеса на ферментация. За да ускорите отделянето на сок, леко смачкайте зелето с ръце, преди да го поставите в съд. За пикантен вкус можете да добавите дафинов лист, няколко хвойнови плодове или няколко зърна черен пипер.

Хрупкавото зеле е символ на комфорт и здраве.

Киселото зеле е истински натурален витаминен коктейл. Ако използвате правилните пропорции и изберете правилните дни за приготвяне, със сигурност ще бъдете възхитени от резултатите. Хрупкаво, ароматно и пълно с вкус, то е идеалното допълнение към всяко зимно ястие, внасяйки вкуса на детството и топлината на семейните традиции във вашия дом.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft