Всички ги хапваме, а дали наистина са полезни е въпроса?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Всички ги хапваме, а дали наистина са полезни е въпроса?
11082
Всички ги хапваме, а дали наистина са полезни е въпроса?

Дали е по-добре да се купуват замразени или пресни плодове и зеленчуци? Може ли замразените храни да навредят на здравето по някакъв начин?

Зимата е в разгара си. Пресните зеленчуци и плодове по рафтовете на магазините и пазарите са много малко.

Те са скъпи и качеството им е несравнимо по-лошо, отколкото през лятото.

Затова те се заменят със замразени продукти. Но отношението към тях е двусмислено. Мнозина ги мислят за „празни“: привидно им липсват витамини и други полезни вещества.

Дали това е така и какво са замразените зеленчуци и плодове, разяснява доктор Андрей Белавошкин , лекар, кандидат на медицинските науки и специалист по здравословно хранене от Москва.

 

За съжаление, много хора все още остават предубедени към замразените храни. Въпреки че замразените плодове и зеленчуци сега са по-полезни от пресните. Това стана възможно след изобретяването на технологията на шоково замразяване в началото на миналия век. Бързото въздействие на ниските температури даде възможност да се направят замразени продукти с фундаментално различно качество. Първо, те запазват вкуса си. На второ място, полезните вещества практически не се губят.

 

Най-зрелите зеленчуци и плодове се използват за шоково замразяване. Така че те имат достатъчно полезни вещества, броят на които достига максимума в периода на 100% зреене.

Тъй като пресните зеленчуци и плодове е необходимо да бъдат транспортирани от няколко дни до няколко седмици, те се събират дълго преди съзряването. Практически, те зреят по време на транспортирането им и в складовите помещения на магазините и складовете. При такова неестествено узряване хранителните вещества в плодовете и зеленчуците се натрупват по-малко, отколкото ако процесът се осъществи на клон или където му е мястото. При нефертилизираните плодове количеството на витамини и минерали понякога е до 75% по-ниско, отколкото при узрелите.

Учените многократно са провеждали изследвания на пресни и замразени зеленчуци, които показват, че в замразените плодове и зеленчуци има повече витамини. Например австрийско проучване сравнява хранителната стойност на местните замразени зеленчуци с пресни, донесени от Испания, Италия, Турция и Израел. В местното (замразено) производство витамините са много повече, отколкото във вноса.

„Консервантен“ въпрос

Тъй като производството на замразени зеленчуци и плодове обикновено е близо до мястото на тяхното отглеждане, в тях почти няма консерванти. В края на краищата, те са замразени веднага след прибиране на реколтата. Но пресните плодове и зеленчуци често се обработват с различни препарати, за да се предпазят от развитие на плесени, и за да могат да пътуват до страни и дори континенти, далеч от мястото на което са били отгледани. И не на последно място – за да имат безупречен външен вид.

 

Без загуба на съхранение

Докато свежите зеленчуци се транспортират и съхраняват, те могат да загубят повече от половината от полезните свойства в тях. Например, изследванията показват, че зеленият грах, когато се съхранява дълго време на рафтовете в магазините, губи 77% от своите витамини, докато 94% от тях остават в замразените грахчета.

Като цяло, свежестта обикновено се определя от съдържанието на витамин С и колко от неговия процент се губи. Факт е, че този витамин е особено лесно да бъде унищожен, и за няколко дни неговото съдържание може да стане незначително.

Средно събирането и транспортирането на зеленчуци отнема 7-9 дни, плюс 4-5 дни, които продукцията прекарва на рафтовете на магазините. В проучвания, направени наскоро, се установи, че през това време доматите губят 45% полезни вещества, броколите и карфиола – 25%, грахът – 15%, морковите – 10%. В допълнение към витамините, другите полезни вещества също се унищожават. Например, в зелето най-ценни са глюкозилатите, които притежават антитуморен ефект.

Но в замразената храна това не е проблем. Замразените плодове и зеленчуци само трябва да се съхраняват правилно в хладилниците и да не се подлагат на размразяване или частично размразяване. Ако ги съхранявате правилно, ще спестите и много пари, дадени напразно за уж свежи плодове и зеленчуци, чиито сезон не е сега.

 

Парадоксални плодове

Разбира се, количеството витамини намалява дори при замразените плодове и зеленчуци. Но това е малко и некритично. Повече се губи аскорбиновата киселина – до 15-20% при температура на шоково замръзване минус 30 ° С.

Има и някои парадоксални ефекти. Замразяването прави боровинките още по-полезни от пресните плодове. Те съдържат много антоцианини, най-силните антиоксиданти. Така че, когато се замразят, в клетките на плодовете се образуват ледени кристали, които унищожават тъканите и правят антоцианините по-достъпни – те се абсорбират по-добре от пресните плодове.

 

По-малко отрова

В замразените храни има значително по-малко микроорганизми, които причиняват хранително отравяне. В крайна сметка, пресни плодове и зеленчуци, като правило, не се мият. Но все пак те преминават през ръцете на няколко души и контейнери за опаковане. Особена опасност в това отношение са пукнатините и драскотините върху плодовете, в които бактериите оцеляват дори след цялостно измиване. Но замразените плодове и зеленчуци са по-безопасни, паразитите умират при ниски температури и бактериите не се размножават.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft