Всички обясняват колко е полезно лененото семе, но никой не ви казва за опасността от отравяне! Ето как да го избегнете!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Всички обясняват колко е полезно лененото семе, но никой не ви казва за опасността от отравяне! Ето как да го избегнете!
8318
Всички обясняват колко е полезно лененото семе, но никой не ви казва за опасността от отравяне! Ето как да го избегнете!

Лененото семе се използва активно в народната медицина. На първо място, маслото, получено чрез студено пресоване от ленено семе, има особено ценни свойства за нашия организъм. Това е отличен евтин източник на омега-3 мастни киселини , които намаляват риска от различни сърдечно-съдови заболявания.

В интернет обаче можете да намерите много различни рецепти за това как да използвате инфузия или отвара от натрошени ленени семена. Получената слуз има изразени обвиващи свойства за лигавицата на стомашно-чревния тракт. Той също така стимулира чревната подвижност, което помага за предотвратяване на запек .

Проблемът е, че почти никой не знае за опасните свойства на лененото семе. И използването им при гастрит, язва, колит и панкреатит може да повлияе на тялото по съвсем различен начин, отколкото сте очаквали.

В тази статия ще ви кажа каква вреда може да нанесете на тялото си, ако използвате неправилно ленено семе. Освен това ще научите за безопасната употреба на този противоречив във всеки смисъл продукт.

Каква е основната опасност от ленените семена?

Подобно на семената на кайсии, ябълки, сливи и бадеми, ленените семена съдържат цианогенни гликозиди на циановодородната киселина - доста силно токсично вещество, което блокира метаболитните процеси в организма. Между другото, мишките изобщо не ядат ленени семена, докато щастливо нападат запасите от зърнени култури, бобови растения, слънчогледови и тиквени семки.

Проведено е изследване за допустимото количество ленени семена, консумирани от хората. В резултат на това учените стигат до извода, че в сурово смляно състояние дори 100-150 грама ленени семена започват да имат токсичен ефект върху тялото ни, докато семената, които са термично обработени при температура от 160 градуса, почти не съдържат циановодородна киселина.

Мнозина ще кажат, добре, кой яде 100 грама ленено семе наведнъж? Съгласен съм, няма такива хора, но да кажем, че сте си купили ленено семе и ядете по две супени лъжици от него на ден, което се равнява на около 30 грама. За три дни ще получите 90 грама, но колко за седмица или месец? Същият проблем възниква при настойките и отварите, които се приемат безконтролно продължително време до постигане на „лечебен ефект“.

В този случай лесно можете да получите скрито отравяне. Освен това е доста трудно да се забележи, тъй като цианидът в малки дози няма да доведе до повръщане, гадене и диария, но лесно ще доведе до леко главоболие, забавяне на реакцията и т.н. Почти никой не обръща внимание на тези малки неща, а още по-малко да заподозре ленено семе.

Какво да направите в този случай?

Важно е да използвате правилно. В студен разтвор (не по-висока температура от 30 градуса) цианидите не се разлагат до циановодородна киселина, като по този начин не увреждат вашето здраве. Освен това ленените семена трябва да са несмлени.

Накисвайки ленено семе с вода и разклащайки получената смес, след половин час ще се образува много слуз. Ако изсипете получената течност и отново напълните всичко с вода, слузта отново ще премине в разтвор.

Изпивате само водата и разтворимите фибри в нея перфектно стимулират перисталтиката, без да дразнят лигавиците на стомашно-чревния тракт

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft