Всичко за подаграта – какво я предизвиква, лечение, рецепти и билки от народната медицина

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Мъжко здраве
Всичко за подаграта – какво я предизвиква, лечение, рецепти и билки от народната медицина
71838
Източник: http://lechitel.net/
Всичко за подаграта – какво я предизвиква, лечение,  рецепти и билки от народната медицина

Най-важните въпроси за подагра, разгледани подробно. Лечение с билки и народна медицина, лечебни вани и самомасаж, диета и лекарства.
 

Болестта подагра или известна още като хиперурикемия е най-често срещаната форма на артрит при хора на възраст над 40 години.

Заболяването съществува още от древни времена. Има мнения, че колкото по-рано (във възрастта на човека) започне болестта, толкова по-вероятно е да протече по-тежко.

Смята се, че в основата на причините за развитието на подагра стои разстройството на ензимите, които участват в процеса на синтез на пикочна киселина и транспорта й в бъбречните каналчета.

 

Ето какви увреждания се получават при подагра

Подаграта е хронично заболяване (форма на артрит) предизвикано от метаболитни нарушения, които водят до непрекъснато повишаване нивата на пикочната киселина (урат) в кръвта и извънклетъчните течности на човешкото тяло.

Това е остра или хронична форма на артрит, причината, за който е възпаление, провокирано от отлагане на уратни кристали в ставите, телесните течности, тъканите и органите на човешкото тяло.

Свръх производството на уратна киселина (пикочна киселина) се дължи главно на високото съдържание на пурини в храните, които хората консумират, на свръхобразуване на пурини или на недостатъчна екскреция (изхвърляне) на пикочната киселина от бъбреците и червата.

Увеличено производство на пурини би могло да бъде предизвикано също от някои болести като: различни форми на анемия, левкемия и псориазис.

Пурините са важен компонент на нуклеиновата киселина (РНК) в ДНК на клетките.

Един от разпадните продукти на РНК е пикочната киселина, излишъкът от която би могъл да предизвика нейната кристализация в тялото и тя да се отложи в кръвта, в различни тъкани и органи на човешкото тяло.

Най-често това отлагане става в ставите, което води до силни болки и до тяхното възпаление.

 

Пикочната киселина е вторичен продукт на пуриновите бази и се изхвърля от нашето тяло преди всичко чрез бъбреците. И ако по някаква причина бъбреците не работят на пълен капацитет, тогава излишъкът от уратната киселина се втвърдява и отлага в самата кръв, в бъбреците (уратни камъни), по лигавицата на кожата, в органите, телесните течности, в ставната капсула и костите.

Не всички хора с високи нива на пикочна киселина в собствената им кръв се разболяват от подагра.

Много често рискът от отключването на подагра се увеличава, ако човекът има и други заболявания най-често свързани с метаболизма, диабет и високо кръвно налягане.

Подаграта е заболяване типично за мъжете. Това е така, тъй като при жените се отделя хормона естроген (женския хормон), който има положителен ефект върху обмяната на пикочната киселина в тялото. При менопаузата производството на естроген драстично намалява и съответно се увеличава вероятността от развитието на подагра. Това е причината за повишената заболеваемост на жените след 50 години.

При подагра обичайно първо се засяга ставата намираща се в основата на големия пръст на краката ни.

Болестта може да се прояви също под формата на тофуси, уратни камъни в бъбреците или уратна нефропатия.

Болката при подагра идва от две места. Едната болка е при движение, поради острите игловидни кристали на пикочната киселина, които се забиват в хрущяла. Другата болка и дори непоносимост при докосване идва от възпалението и подуването на ставата, тъканите и кожата около нея.

Подаграта се отключва при хора най-вече при хора, които преяждат, имат затлъстяване, такива, които консумират много червено месо и злоупотребяват с алкохол.

Но не винаги преяждането е било причина за отключването на подагра.

Друг важен фактор е правилната функция на бъбреците, които са главния филтър на човешкия организъм.

 

При подагра са засегнати предимно пръстите на краката

 

Защо при подагра толкова боли и защо тя засяга предимно крайниците:

Температурата в различните органи на човешкото тяло е различна и зависи от това, на какво разстояние от сърцето се намират те.

Съответно най-ниската температура е в краката и ръцете (особено в ходилата и пръстите на ръцете).

Поради това излишъкът от пикочна киселина се концентрира най-вече по тези места.

Острият пристъп на подагра веднага предизвиква отговор на имунната система и нейните клетки наречени моноцити започват да атакуват игловидните кристали на уратната киселина.

Тази реакция се придружава от силна болка.

 

Съвети на специалистите за предпазване от заболяването подагра:

Да не се прекалява с консумацията на червено месо и най-вече на дреболии (карантия).

Поне в два дни от седмицата да се консумира само постна храна.

Да се пият достатъчно течности. Минимум 1,5 – 2 л. дневно.

Ако все пак се отключи подагрозен пристъп, задължително се обърнете към лекар-ревматолог.

 

Псевдоподагра (хондрокалциноза):

При псевдоподаграта в хрущяла на ставите вместо кристали на пикочната киселина се отлагат калциеви соли.

Причината за това заболяване е предимно генетична, но е възможно да бъде и в следствие на нарушения функцията на щитовидната жлеза или при диабет.

Болестта се развива най-вече при възрастни пациенти над 70 години и засяга един или най-много два ставни хрущяла.

На вид изглежда точно като подаграта: зачервени, отекли стави с внезапно започващи силни болки.

Може да се установи единствено след вземане на проба от синовиалната течност на ставата.

Лечението на псевдоподаграта е чрез медикаменти и физиотерапия.

 

Развитието на подагра има няколко етапа:

асимптоматична хиперрурикемия

остра фаза

хронична подагра

При асимптоматичната хиперрурикемия няма никакви симптоми. Няма болка, нито възпаление, нито каквато и да било друга симптоматика.

При острата фаза честотата на подагрозните пристъпи постепенно се увеличава, докато напълно се развие болестта.

 

Първият пристъп на подагра обикновено продължава само няколко дни.

Когато обаче болестта достигне до пълното си развитие, времетраенето на тези пристъпи започва да се увеличава и може да се достигне до продължителност от 1-2 седмици.

Когато болестта стане хронична, подагрозните пристъпи започват да се повтарят с различна честота.

Често повтарящи се във времето пристъпи могат значително да увредят ставния хрущял и ако не се приложи своевременно лечение, ставата ще развие артрит и в нея ще се формират характерните за подагра възли.

Диагностицирането на подагра се извършва по следните методи:

Прави се изследване на урината, за установяване нивото на изследваната пикочна киселина.
Рентгенова снимка на ставите.
Преглед за наличието на тофи.
Ултразвуково изследване на бъбреците.
Микроскопско изследване на болната става.

(1). При диагностицирането на подагра, лекарят първо изследва в кръвта, какво е нивото на пикочната киселина.

Проблемът в този случай е, че често когато пациентът има болки и потърси специалист, нивата на пикочната киселина може да се окажат нормални.

Това е напълно възможно, понеже уратната киселина по време на пристъпа вече е кристализирала и се е отложила в ставите или някъде по други телесни течности или органи.

Поради тази причина най-добре е лабораторните анализи да бъдат направени две – три седмици след пристъпа на подагра. Другият вариант е да се вземе и изследва проба от синовиалната течност на ставата (4).

В допълнение към установяване нивата на пикочната киселина, лекарят може да провери и други показатели, които са индикатор за степента на възпалителния процес като: утайка РУЕ (тя показва каква е скоростта на утаяване на еритроцитите), може да провери и какъв е броят на левкоцитите в кръвта, с което се установява каква е степента на възпалителния процес.

 

(2). Рентгеновата снимка показва какви са поврежданията на ставите и костите, които се намират в близост до засегнатата от подагра става.

 

(3). Чрез ултразвук се установява състоянието на бъбреците и дали има наличие на конкременти.

 

(4). Микроскопското изследване на болната става представлява вземане на проба от нейната синовиална течност (това е течността, която се намира в ставите. Нарича се още „смазваща течност”).

Целта е да се открият кристали образувани от пикочната киселина. Пробождането е почти безболезнено и се извършва с много тънка игла, чрез която се прониква в ставата и се изтегля синовиална течност.

 

Сериозна грешка, която може да бъде допусната при диагностицирането на подагра е тя да се обърка със септичен артрит (бактериална инфекция на ставата).

Поради тази причина, ако вашата става е подута и много болезнена, задължително посетете лекар.

 

Интересни факти за подагра:

Първият, който е описал симптомите на подагра е бил Хипократ.

Според проучванията от подагра страдат между 0,04 и 0,37% от населението на земята, като 90% от тях са мъже.

Подаграта е типично заболяване на мъжете. Жените страдат около 7-8 пъти по-малко от мъжете.

Първите симптоми на подагра се проявяват при мъжете на възраст 30-45 години, а при жените на около 50-60 години.

Напоследък се наблюдава тенденция на увеличаване честотата на заболеваемост от подагра в ранна възраст.

Подаграта е била наричана още „болест на богатите”. Причината е, че в миналото само богатите хора са имали възможност да се хранят добре и да преяждат с храна.

През двете световни войни почти не е имало хора болни от подагра заради гладуването на населението.

При медицинско изследване се е оказало, че 70% от страдащите от подагра са били с високо кръвно налягане. А, около 60% са били с наднормено тегло и увеличени триглицериди.

Броят на мъжете в зряла възраст, които страдат от подагра е 20-25%, а на жените едва 3%.

Какво се случва в човешкото тяло при заболяването подагра:

Както вече разяснихме, развитието на подагра е свързано с повишени нива на пикочната киселина в човешкият организъм.

Излишната уратна киселина се превръща в малки кристали, които се отлагат най-често в ставите и предизвикват тяхното възпаление и силни болки.

Тези кристали имат иглоподобна форма и са много остри.

Те се абсорбират от кръвните клетки (неутрофили), нараняват ги и така предизвикват тяхното унищожение.

Съдържанието на унищожените неутрофили се излива в тъканта на ставата и предизвиква нейното възпаление, което е свързано с непоносима болка.

При хронична подагра, соли (кристали) на пикочната киселина се отлагат и в други тъкани (кожа) и образуват артритни нодули (тофуси, тофи).

Най-често тофусите се появяват около ушите, по краката и лактите.

При хронично завишени нива на пикочната киселина по ставите се образуват така наречените подагрозни възли, които с течение на времето могат да променят формата на ставата.

 

Митове за подаграта:

Мит 1: така наречената „кост на палеца” се приписва на изменение в следствие на подаграта, но всъщност не е така.

„Кост на палеца” е ортопедично заболяване, което по-често се среща при жените. И причината за него не е артрит.

Мит2: Съществува мнение, че бирата поради диуретичното си действие помага за по-бързото прочистване на бъбречните и съответно изхвърлянето на пикочната киселина от организма.

Това не е вярно.

Напротив. Бирата има точно обратното действие.

Тя е строго забранена за пациентите, които страдат от подагра, тъй като съдържа голямо количество пурини (повече от вино и всякакъв друг вид алкохол).

Освен това бирата, както всеки алкохол увеличава производството на пикочна киселина, а забавя екскрецията й от организма.

Какво да правим по време на пристъп на подагра?

Пристъпите на подагра обикновено продължават около една – две седмици. Фазите преминават от остър период към постепенно намаляване на болката и възпалението.

Следва тиха фаза (ремисия).

Характерно е, че колкото по-тежък е пристъпът, толкова по-кратък е периодът на ремисия.

По време на пристъп на подагра болният трябва да избягва движението и да остане в леглото, заемайки положение, което е най-удобно за болезнената става.

При остър подагрозен пристъп основно се прилагат обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти, строга хранителна диета, препарати които блокират и разграждат пурините, прилагат се също лекарства повишаващи отделянето на пикочната киселина чрез бъбреците (но, те не са подходящи за пациенти с бъбречна недостатъчност).

Има и нови, модерни медикаменти, които понижават нивото на проблемната пикочна киселина в нашата кръв. В Европа това лекарство се продава от 2010 година.

 

Ето какво е най-добре да направим при пристъп на подагра:

Пълна почивка: по време на остър подагрозен пристъп дръжте увредената става леко повдигната във възможно най-удобната с нея поза. За улеснение можете да подложите под крайника някаква възглавница.

Пийте много вода: на ден поне 2,5 литра.

Голямото количество течност ще помогне да се ускори изхвърлянето на натрупаното излишно количество пикочна киселина от организма.

Най-добре е вместо вода да пиете билков чай.

Особено подходящи са отварите от шипка или червене боровинка. Можете да комбинирате и двете. Чаят, който ще приемате трябва да бъде без добавена захар.

Избягвайте прием на аспирин и обезболяващи лекарства: Аспиринът и обезболяващите лекарства забавят екскрецията (изхвърлянето) на пикочната киселина.

Охлаждане: ако болката позволява, сложете една торбичка с лед върху болната става за около десет минути. Това ще успокои болката.

Диета: избягвайте храни, които повишават образуването на пикочна киселина.

Такива са богатите на протеини храни от животински произход.

В първите дни на пристъпа на подагра трябва да ограничите и дори премахнете напълно от менюто си месото, рибата и всякакви храни от животински произход. Яжте само зеленчуци, плодове, сок и мляко.

Без никакъв алкохол!

Прием на медикаменти, които ускоряват изхвърлянето на пикочната киселина: Излишъкът от пикочна киселина и нейните производни засягат ставите, бъбреците, кръвоносните съдове и други органи. Следователно трябва възможно най-бързо този излишък да бъде изхвърлен от организма, също да се предотврати повторното му натрупване.

За целта правилно е да потърсите ревматолог, който ще назначи адекватна за вашия здравословен проблем терапия.

 

Лечение на подагра.

Традиционното лечение на подагра включва:

Контрол на пикочната киселина.

Лечение чрез хранителната диета.

Физиотерапия.

Намаляване на телесното тегло: наложително е да се подобри състоянието на обмяната на веществата (метаболизмът), което ще доведе но спад в производството на пикочна киселина.

Намаляването на телесното тегло също допринася за понижаване нивата на уратната киселина, което води до отслабване и изчезване на болките в ставите и ставните проблеми.

Алтернативна медицина: тя се бори с подаграта чрез най-различни методи: лечение с билки, топли вани, ароматерапия.

 

Медикаментозно лечение:

Чрез нестероидни противовъзпалителни препарати (НСПВС): тяхната цел е да премахнат болката и ефективно да намалят възпалението.

Предписват се от специалист-ревматолог в определена доза и схема за прием.

Обикновено лечението продължава около 1-2 седмици.

Такива НСПВС са индометацин (един от най-използваните препарати). Напоследък много често се предписва ибупрофен и др.

Колхицин е алтернативният препарат, които се приема от болни с непоносимост към нестероидни противовъзпалителни средства.

Прием на лекарства, които да възстановят ставната функция: те се приемат по специална схема и са само част от терапията.

Прием на медикаменти, които намаляват образуването на пикочна киселина и нейните соли в организма: Пеглотиказа: правят се вливки интравенозно на всеки две седмици. Тя е особено подходяща за хора с непоносимост към други медикаменти.

Прием на препарати, които повишават отделянето и изхвърлянето на пикочната киселина от организма.

Чрез стероиди: стероидите, които се използват за лечение на подагра са глюкокортикостероиди и имат същия добър ефект, както и нестероидните противовъзпалителни препарати.

Те могат да се прилагат и чрез инжектиране в ставата, което има много добър ефект.

 

Профилактично лечение за предотвратяване на следващи пристъпи: приемът на лекарства с цел профилактика обикновено започва 1-2 седмици след отшумяването на подагрозния пристъп и много често през първите 3 до 6 месеца се комбинира с нестероидни противовъзпалителни средства.

 

Лечение чрез методи на алтернативната медицина: има много рецепти от народната медицина, които успешно лекуват подагра.

Но, преди да пристъпите към прилагането им е необходимо да се посъветвате с вашия лекар.

 

Основни правила за болните от подагра:

Редовен прием на лекарствата за намаляване производството на пикочната киселина, които е предписал лекар-специалист.

Редовен контрол на нивата на уратната киселина: Това става чрез извършване лабораторни анализи на кръвта и урината.

Стриктно изпълнение на хранителната диета.

Пазене на ставите от наранявания и претоварване: опитайте се да намалите вероятността за тяхното нараняване или натъртване.

Не носете много тесни обувки. Това може да натовари допълнително ставите.

Избягване на хипотермия и настинки: опитайте се да поддържате силна вашата имунна система, за да намалите възможно най-много простудните и вирусни заболявания.

Контрол на кръвното налягане: Ако в допълнение към подагра вие имате и високо кръвно налягане, сте изложени на двоен риск.

Обърнете внимание също на приемането на някои видове диуретици, които се вземат при високо кръвно налягане, защото някои от тях ускоряват отделянето на пикочна киселина и провокират пристъпи на подагра.

Опитайте се да намалите хипертонията по естествен начин, като например ограничите консумирането на сол и солени продукти.

Да не се консумират кисели, мазни,солени и люти храни, защото те също повишават производството на пикочна киселина.

 

Храните и диетата са много важни за лечение на подагра

Диета при подагра.

Хранителната диета е много важна, както при при подагрозните пристъпи, така и за превенция или при хронично болни от подагра.

При много от пациентите промените в менюто са достатъчни, за да настъпи подобрение на заболяването.

Институтите по хранене препоръчват на всички страдащи от болестта подагра да имат в дома си таблица със състава на хранителните продукти, в която е посочено количественото съдържание на пурини във всяка една храна.

А още по-добре е, ако в таблицата е посочено максималното ниво на пикочната киселина в тялото, което може да се образува в резултат на разграждането на пурините, които съдържа определен хранителен продукт.

Хубаво е всеки страдащ от подагра да има такава таблица и да я постави на видно място, за да подобри контрола на храните, които приготвя и консумира.

Максимално допустимото ниво в организма на пикочна киселина за един ден е 500 мг.

 

 

Храна

Пикочна киселина в мг.
Бял хляб 73
Говежди черен дроб* 230
Говеждо филе* 154
Грах* 85
Житни зародиши 843
Картофи* 20
Леща 198
Мая 393
Млечен шоколад 91
Овесени ядки* 187
Макарони 185
Пастет 77
Пъстърва 311
Салам 104
Сардина 221
Свински далак* 379
Свински черен дроб* 293
Свинско филе* 152
Телешки далак* 253
Телешки момици* 918
Телешки черен дроб* 221
Телешко месо* 164
Черен хляб 84
Шунка 85
* сурови продукти

 

Таблица за съдържанието на пурини в храните:

Нуждите на здрав организъм от пурини се покрива от 250 грама месо.

За болните, пурините трябва значително да се намалят до 100 мг. за деня (в ремисия).

При подагрозен пристъп препоръчителното количество на приеманите чрез храната пурини е 34 мг.

То се набавя от 60 грама месо, два пъти седмично.

За целта се забраняват храните от Група А и се ограничават тези храни от Група В.

 

Група А

150 – 1000 мг.

Група В

50 – 150 мг.

Група С

0 – 15 мг.

Момици Месо Зеленчуци
Аншуа Риба Плодове
Сардина Миди, стриди Мляко
Черен дроб Фасул Сирене
Бъбрек Грах Яйца
Месни екстракти Леща Зърнени храни
Спанак
Шунка
Соя
Гъби
Мозък
Младо пиле
Сланина

 

За диабетиците е важно да запомнят, че заместителите на захарта като сорбитол и фруктоза водят до повишаване в кръвта на нивата на пикочната киселина.

За избягване на отлагането на уратни камъни в нашите бъбреци, поради повишени нива на пикочната киселина е необходимо да се приемат много течности. Около 2 до 3 литра дневно.

Пийте неподсладени билкови чайове вместо вода.

Хората с наднормено тегло, които страдат от подагра трябва да се постараят да отслабнат, за да намалят стреса върху ставите.

Целта на хранителната диета при подагра е да ограничи приема на продукти с високо съдържание на вредните пурини.

Тоталното им изключване е невъзможно, защото във всички храни се съдържат пуринови бази.

Месото, вътрешните органи на животните, морските дарове, пилешката и патешка кожа съдържат повишени количества нуклеинови киселини.

Много от бобовите растения също имат високо съдържание на пурини, за разлика от повечето плодове и зеленчуци, в които пуриновото съдържание е малко.

Млякото и млечните продукти се състоят главно от протеин, в който не се съдържа нуклеинова киселина. Това ги прави идеална храна за страдащите от подагра.

Повечето алкохолни напитки не съдържат пурини (изключение прави бирата). Но, те значително възпрепятстват екскрецията на пикочната киселина от организма и по този начин увеличават нейното съдържание в кръвта.

При подагрозен пристъп се препоръчва следната диетична практика: постепенно ограничаване (в рамките на няколко дни) до напълно премахване на месото и рибата, а на следващият ден се прави „гладен ден”, в който се консумират около 1,5 кг. зеленчуци или плодове, извара (нискомаслена), айрян, кисело мляко и прясно мляко.

Тази диета (алкална диета) е доста важна, тъй като увеличава разтворимостта на пикочната киселина.

Извън обострената фаза на подагра е позволено консумирането на месо и риба, но най-много 3 пъти в седмицата.

Като препоръчително е месото да бъде приготвено на пара, задушено или печено.

Този начин на сготвяне (особено варенето) отнема почти половината от пуриновите съединения, които съдържат животинските продукти.

При подагра задължително трябва да се пие достатъчно количество течност.

Пийте неконсервирани напитки, алкална минерална вода, чай ( особено полезен е този от шипки и червена боровинка), плодови сокове, фрешове и смути.

По време на острия период на подагра трябва да се изконсумирват до два – три литра вода за деня.

Необходимо е да се намали количеството на солта и солените храни.

Във всички периоди на заболяването се препоръчва Диета №6 и периодично правене на „гладни дни” ( в които да се консумират само плодове, зеленчуци, извара и мляко).

Най-препоръчвани плодове и зеленчуци за „гладните дни” са ябълки, моркови и диня.

 

Какво представлява Диета №6:

Това е диета, която се предписва на хора страдащи от подагра и бъбречно-каменна болест.

Нейната цел е да ограничи приема на богати на пурин храни, да намали образуването на пурини в организма, да свали нивата на пикочната киселина и нейните соли и да промени реакцията на урината, като образува преобладаваща алкална среда в организма.

Общата характеристика на Диета №6 е следната: изключват се храните, които съдържат много пурини и оксалова киселина и се увеличава приемът на алкални храни.

Такива са млечните храни (прясно мляко, кисело мляко и извара), също така много плодове и зеленчуци. Увеличава се приемът на много течности, освен ако не е противопоказно заради друг вид заболяване.

Разрешени са само птиче месо и риби и то определени видове и в ограничени количества.

Месните продукти задължително трябва да бъдат приготвени чрез варене.

Хранителният прием е 4 разов с разрешен прием на течности (чай, айрян, фреш, смути, компоти и др.) между храненията.

В химическо съотношение и енергиен състав храната при Диета №6 трябва да бъде:

70 гр. протеини;

80 гр. мазнини;

350-400 гр. въглехидрати;

8-10 гр. сол;

1,5-3 л. течности

2400-2600 калории.

От протеините 50% трябва да бъдат животински, основно млечни.

От мазнините 30% да са растителни.

При вългехидратите се допуска консумирането на 80 гр. захар.

Примерно меню за деня:

Закуска: салата от зеленчуци с подправка от растително олио, една препечена филийка ръжен хляб, чай.

Закуска в 10 часа: чай от шипки, една ябълка.

Обяд: картофени кюфтета, плодов кисел, юфка с мляко.

Следобедна закуска: някакъв плод

Вечеря: пълнени зеленчуци с ориз или сърми, чай, позволен лек сладкиш без сметана.

Късно вечер: сварени овесени ядки.

Забранени и разрешени храни при подагра.

Забранени храни при подагра:

= Месо:

От млади животни и птици, птича кожа.

Всички части на животното, при варенето на които се образува лепкав бульон ( най-често това са главата, краката и така нататък).

Пушено месо, пушени храни и колбаси.

Карантии (сърце, бъбрек, черен дроб, мозък, и т.н.) и от сготвената от тях храна.

Месни екстракти (сухите супи в пакети).

Месни и рибни консерви, хайвер.

Свинско и продуктите приготвени от него.

Тлъста риба; солена риба; пържена риба; консервирана риба (херинга аншоа, сардини, цаца).

= Животински мазнини: всички продукти, които са приготвени с животински мазнини.

= Бульони, Супи: това са бульоните приготвени от месо, пиле, риба, гъби, месни сосове и желе; бобови чорби, спаначена супа и супа от киселец или лапад.

= Месни екстракти: пакетираните сухи супи.

= Сирена: не трябва да се консумират солени и пикантни сирена.

= Подправки: ограничаване на силните подправки като: черен пипер, хрян, горчица и т.н. (изключение правят дафинов лист и оцет).

= Продукти, които възбуждат нервната система: силен чай, кафе, какао.

= Сметана и сладкиши: ограничаване консумирането на сметанови сладкиши, торти и шоколад.

= Продукти, съдържащи консерванти: такава е всяка консервирана храна (особено фабрично произведената), натурални сокове (фабрично произведени) и подобни.

= Бобови растения: леща, грах, фасул, боб и соя.

= Плодове: малини, смокини, грозде, боровинки(с изключение на червената боровинка)

= Всички продукти от грозде: стафиди, вино, ракия и т.н..

= Алкохолните напитки: особено бира, ракия, пенливи бели и червени вина. Те повишават нивата на пикочна киселина и намаляват нейната екскреция чрез бъбреците.

= Зеленчуци: гъби, пресни бобови шушулки, спанак, киселец, лапад и цветно зеле.

Ограничени храни:

= Варено месо и риба: допуска се консумирането на нетлъсти меса до три пъти седмично, за предпочитане са птиче месо, сьомга, пъстърва и скумрия. В тези продукти също има доста високо съдържание на опасните пурини, но в техния състав има също ненаситени мастни киселини, които са много полезни за регулиране на метаболизма, триглицеридите и лошия холестерол.

= Зеленчуци: карфиол, аспержи, спанак, целина, чушки, репички, ряпа; домати (максимум 2-3 домата на ден); зелен лук, магданоз; гъби (бели гъби и други видове гъби).

= Туршия и различни маринати.

= Плодове: сини сливи.

= Масло.

= Мляко: разрешени са прясно мляко, извара и кисело мляко.

= Яйца: допуска се консумирането на едно яйце за деня, независимо как е приготвено.

Разрешени храни при подагра:

= Супи – вегетарианска, борш, зеленчуци, картофи, прясно мляко (може и с добавяне на зърнени храни – корнфлейкс), студени супи, плодови супи.

= Месо: пиле, пуйка, заек, някои риби (сьомга, пъстърва, скумрия). Три пъти седмично, в количество за един прием от 150 гр. за варено месо и 170 гр. за варена риба.

= Разрешено е да се комбинират еднакви количества месо и риба за един хранителен прием с общ грамаж от 170 гр.

= Риба: рибата трябва да бъде постна и варена. Маскимално количество за деня е около 160-170 грама. Може да се консумира риба до 3 пъти седмично.

= Млечни продукти: млечни напитки, сирене, храни приготвени от млечни продукти, заквасена сметана, сирене с ниско съдържание на мазнини и сол (трябва да бъдем внимателни с избора на сирене, защото то може да съдържа много наситени мазнини, които нарушават метаболизма).

= Малко количество прясно мляко: най-често, когато се добавя към зърнени храни (например корнфлейск и овесени ядки) или някакви напитки;

= Зърнени храни и макаронени изделия: всички видове, но консумирани в умерени количества. Хляб – ръжен и пшеничен.

= Зеленчуци: зеле, моркови, картофи, краставици, тиквички, патладжани, тиква, кьопоолу с патладжан (прясно приготвено). Консумирането на зеленчуци е позволено в големи количества. Могат да се ядат сурови или варени.

Препоръчва се консумирането на по-големи количества ястия от картофи.

= Ядки: кедрови, авокадо, бадеми, фъстъци, лешници, слънчогледови семки и подобни.

= Сладки продукти: – бонбони, но без шоколадовите, конфитюр, мармалад, всички сушени плодове (с изключение на стафиди), кремове, желета, сладка, мед.

= Напитки – зелен чай, билков чай, мляко, кафе (заместител или много слабо кафе) с малко прясно мляко (без сметана), бистри бульони, плодови сокове, фрешове, смутита от плодове и зеленчуци, други плодови напитки (без консерванти), айрян, компоти. Особено ценни са плодовите напитки от червени боровинки (червената боровинка ускорява отделянето на излишните пурини), сок от краставица (1 чаша на ден), алкална минерална вода .

= Плодове: най-вече зелени ябълки, цитрусови плодове, цариградско грозде (единственият позволен вид грозде), горски плодове (с изключение на малини), дини и други.

= Растително масло: за предпочитане е растително масло от зехтин и ленено семе; краве домашно масло.

Предразположеност към подагра.

Причините, които могат да отключат заболяването подагра или да провокират негови пристъпи са:

= Заболяването се проявява по-често при мъже на средна възраст (между 40 и 50 години).

= От жените най-често засегнати са тези в менопауза.

= Увеличаване или забавяне отделянето на опасната пикочна киселина от тялото.

= Преяждане, особено, когато се консумира голямо количество месни продукти, които съдържат пурини.

= Приемането на алкохол (алкохолът в кръвта увеличава образуването и забавя отделянето на пикочна киселина).

= Консумирането на храни съдържащи повече пурини.

Пурините са безцветни органични кристали.

Могат да се открият ДНК, РНК и други градивни елементи в организмите на растенията и животните, също и у човека.

Пурините се образуват при процеса на разграждане и рециклиране на мъртвите клетки. Пурините образуват пикочна киселина.

= Генетична предразположеност.

= Заседнал начин на живот.

= Метаболитни заболявания: Подаграта много често съпътства метаболитни заболявания.

Метаболитното нарушение засяга кръвоносните съдове и обикновено уврежда бъбреците и сърцето, като предизвиква склеротични изменения на техните кръвоносни съдове.

= Други заболявания, които провокират отключването на подагра са: диабет, камъни в жлъчката и камъни в бъбреците (при двете заболявания около 40% от болните имат и подагра).

Бъбречно-каменната болест придружена от подагра се нарича: подагрозна нефропатия.

Нелекуването на тази болест може да стане причина за хронична бъбречна недостатъчност, хронично нарушена бъбречна функция и високо кръвно налягане.

= Прием на медикаменти: приемът на аспирин, болкоуспокояващи и някои видове диуретици също може да отключи подагра или пристъп на подагра при хронично болните.

= Злоупотреба с алкохол.

= Прекомерната консумация на алкохол отключва развитието на подагра. Особено вредни са бира, ракия, пенливите и десертни вина.

= Преяждането не само с храни богати на пурини, но и прекомерната консумация дори на безвредни за болните от подагра храни, може да доведе до пристъп на подагра.

=Преяждането с каквато и да било храна е основен фактор за отключването на подагра.

= Прекомерната консумация на месо и продукти от животински произход води до подагра.

= Гладуване: Много е важно да не преяждаме, но и да не гладуваме!

Гладът също както преяждането с животински храни предизвиква драстично повишаване образуването на пикочна киселина.

= Рязката загуба на тегло е нежелателна. Тя също може да отключи подагра.

= Излишна телесна маса: повече от 15%.

= Артериална хипертония.

= При около 10% от пациентите с подагра, тя се е отключила в следствие на други заболявания. Има случаи, когато подагра се е появила още в детството.

 

Скрити симптоми на течението на болестта.

Скритите симптоми на заболяването са тези, които предшестват фактическата проява на типичните симптоми на подаграта и острите фази.

Доста често заболяването се предхожда от психо-емоционални разстройства като депресия, еуфория, агресивност.

 

Други скрити симптоми на подаграта са:

Дизурия: много често уриниране, което може да доведе дори до обезводняване на организма).

Диспепсия: лошо храносмилане, гадене, повръщане, оригване, метеоризъм и нарушения в изхождането.

Болки в ставите, особено през нощта.

 

Симптоми на подагра.

Подаграта като симптоматика има множество изявления, но най честите са изброените по-долу.

Пристъпите на подагра обикновено настъпват през нощта. Най-често са провокирани от преяждане, консумация на алкохол (най-често бира) или след някаква стресова ситуация.

Проявата на заболяването започва с внезапна и силна болка, зачервяване (цветът на ставата може да се промени от червен до лилав) и усещане за появата на топлина в засегнатата става.

Усещането за болка и парене е толкова силно, че не позволява да се докосне болезнената става.

Повтарящи се пристъпи на подагра обикновено се предшестват от изтръпване в засегнатата става.

Възможно е болната става да се подуе и локално да се увеличи температурата на кожата в този участък.

Често наблюдаван симптом е треска, тахикардия и изпотяване.

Един от симптомите на подагра е остра болка особено в големия пръст на единия крак. Въпреки това болестта може да се прояви първо и в коленете и в глезените.

При подагра като по правило се увреждат големите пръсти на нашите крака, а най-рядко ставите на китките на нашите ръце.

Най-характерният симптом на подаграта е възпалението на ставите (артритен симптом).

В резултат на подаграта се наблюдава допълнително увреждане, което може да се отрази на сухожилията, мускулите, сливиците, бъбреците ( различни видове дерматити, тонзилит, нефропатия и др.)

 

Превенция при подагра:

Превенцията при подагра трябва да включва промяна в нездравословния ни начин на хранене и живот и медикаментозна терапия за намаляване нивата на пикочната киселина.

Препоръчително е да се избягва заседналият начин на живот и злоупотреба с месни храни и алкохол.

За превенция на подагра трябва да се приема достатъчно количество витамин С.

Ежедневният прием на 1500 мг. витамин С намалява риска от подагра с 45%.

Подагра може да се получи и при пациенти, които имат сънна апнея. Причината е,че страдащите от

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft