Горски плод защитава сърцето и подобрява паметта: Има го във всеки магазин за хранителни стоки и малко хора знаят колко е мощен

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Горски плод защитава сърцето и подобрява паметта: Има го във всеки магазин за хранителни стоки и малко хора знаят колко е мощен
1360
Снимков материал: pixabay.com
Горски плод защитава сърцето и подобрява паметта: Има го във всеки магазин за хранителни стоки и малко хора знаят колко е мощен

Смята се, че проантоцианидините предотвратяват „залепването“ на бактериите по стената на пикочния мехур, което улеснява преминаването на урината.

Рубиненочервени и приятно кисели, червените боровинки пристигат на трапезата именно през есента и зимата - периодът, когато най-много търсим съюзници на имунитета и общото здраве. Ето защо не е изненадващо, че са си спечелили репутацията на „суперхрана“, на която често се приписват защитни ефекти срещу различни заболявания, от инфекции на пикочните пътища до проблеми с венците.

Но наистина ли науката подкрепя такъв ентусиазъм? „Суперхраната е маркетингов термин, който се опитва да продаде множество хранителни добавки или храни с твърдения за изключителни ползи за здравето“, каза пред Би Би Си Валерия Фолко, регистриран диетолог.

„Това не е научно или правно признат термин. Няма една-единствена храна, която да може да ни осигури всички хранителни вещества, от които се нуждаем.“

Факт е обаче, че червените боровинки съдържат редица полезни хранителни вещества и растителни съединения, които допринасят за здравето. В 100 грама пресни червени боровинки има около 14 мг витамин С, което е приблизително 35 процента от препоръчителния дневен прием, както и по-малки количества витамин B6 и калий. Специално внимание на учените е привлечено от полифенолите - растителни съединения с доказани благоприятни ефекти. В червените боровинки най-важните флавоноиди са антоцианините и проантоцианидините (PAC).

Инфекции на пикочните пътища

Сокът от червена боровинка е най-известен с твърдението си, че помага при инфекции на пикочните пътища, които са една от най-честите причини за посещение при личния лекар.

Според д-р Елизабет Ходсън от Центъра за изследване на бъбреците в Детската болница „Уестмийд“ в Сидни, има солидни доказателства в подкрепа на това – но с ограничения. Като съавтор на систематичен преглед на Cochrane, тя заключава, че сокът от червена боровинка, таблетки или капсули могат да помогнат за предотвратяване на инфекции при жени, които имат чести проблеми, както и при деца.

Ефектът обаче не е потвърден при бременни жени и възрастни хора. „Общото мнение е, че червената боровинка не е ефективна при лечение на активна инфекция, но може да помогне за предотвратяването ѝ при определени групи“, обяснява Ходсън.

Смята се, че проантоцианидините предотвратяват „залепването“ на бактериите по стената на пикочния мехур, което улеснява преминаването им чрез уриниране. Точната оптимална доза все още не е ясно определена, но експертите съветват чаша неподсладен сок на ден или концентрирани екстракти под формата на добавки.

Здраве на сърцето и кръвоносните съдове

Многобройни проучвания показват, че редовната консумация на червени боровинки може да подобри кръвообращението и здравето на кръвоносните съдове, като по този начин намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Д-р Ана Родригес-Матеос, специалист по хранене от лондонския Кингс Колидж, посочва, че полифенолите от червените боровинки подобряват функцията на ендотела - вътрешния слой на кръвоносните съдове. „По-добрата ендотелна функция е свързана със значително по-нисък риск от сърдечни заболявания, дори при здрави хора“, казва тя, препоръчвайки чаша неподсладен сок или цели, сушени или смлени червени боровинки като част от ежедневната диета.

Въздействие върху мозъка и паметта

Изследване, публикувано през 2022 г., показва, че консумацията на червени боровинки може да подобри паметта, да намали „лошия“ холестерол и потенциално да предпази от деменция.

Учени от Университета на Източна Англия са проследили хора на възраст от 50 до 80 години, които са приемали ежедневно лиофилизиран прах от червена боровинка, в количество, съответстващо на 100 грама пресни плодове. „Участниците са показали значително по-добро припомняне на ежедневни събития, както и подобрен кръвен поток към частите на мозъка, отговорни за ученето и разбирането“, казва водещият изследовател д-р Дейвид Возур. Регистриран е и спад в нивото на LDL или „лошия“ холестерол.

Рак - обещаващо, но няма твърди доказателства

Някои малки изследвания и лабораторни експерименти показват, че определени компоненти на червените боровинки могат да играят роля в забавянето на растежа на някои видове рак. Червените боровинки, например, са богат източник на урсолова киселина, която е свързана със забавяне на разпространението на ракови клетки на простатата.

Д-р Рейчъл Орит от Cancer Research UK обаче предупреждава, че засега доказателствата не са достатъчни. „По-голямата част от изследванията са проведени в лабораторни условия. В момента не можем да твърдим, че червените боровинки директно намаляват риска от рак или помагат при лечението“, подчертава тя.

Същото важи и за твърденията, че червените боровинки помагат за предотвратяване на кариес и заболявания на венците. „Няма ясни доказателства, че червените боровинки са чудодейно решение за оралното здраве“, казва д-р Мик Армстронг от Британската дентална асоциация.

Кой трябва да внимава?

Червените боровинки не са безрискови за всеки. Алергичните реакции са редки, но възможни, а по-големи количества сок могат да причинят диария. Хората, предразположени към камъни в бъбреците, трябва да ограничат приема си поради оксалати, докато тези, които приемат антикоагуланти като варфарин, трябва да бъдат особено внимателни, тъй като червената боровинка може да увеличи разреждането на кръвта. Също така, индустриалните сокове и сосове често съдържат много добавена захар, така че пресните червени боровинки или неподсладените продукти винаги са по-добър избор.

Освен потенциалните ползи за здравето, червените боровинки са много полезни и в кухнята - пресни, замразени, сушени или като сок. Те се вписват идеално в смутита, гранола и овесени барчета, но също така и в солени ястия, защото киселинността им балансира добре по-мазни храни като патешко или свинско месо. Ако искате да се възползвате от евентуалните им ползи или просто да обогатите диетата си с освежаващ, тръпчив вкус, зимата е подходящият момент - пресни червени боровинки се предлагат през ноември и декември, а сушени и замразени през цялата година.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft