Д-р Гайдурков: За здрав имунитет през зимата спазвайте този режим за 2 седмици

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Д-р Гайдурков: За здрав имунитет през зимата спазвайте този режим за 2 седмици
28355
Източник: pik.bg
Д-р Гайдурков: За здрав имунитет през зимата спазвайте този режим за 2 седмици

Д-р Гайдурков е един от най-известните и почитани специалисти в областта на здравословното хранене у нас. Негови рецепти и режими мигом стават хит сред почитателите на здравословния начин на живот, а днес решихме да ви запознаем с един от неговите съвети за здрав имунитет през зимата.

Както всички знаем, имунната система е основна част от анатомията и физиологията на човешкия организъм.

Тя включва костен мозък, лимфоидни органи (тимусна жлеза, далак, сливици, апендикс и други), лимфни възли, кръвни и тъканни елементи. Състои се от две части клетъчен и хуморален (течен) имунитет. Главният елемент на клетъчния са левкоцитите (белите кръвни телца). Може да се каже, че цялото ни тяло е пропито от имунни елементи, чиято задача е да следят за всички чужди агенти, попаднали в организма, като ги разпознават и унищожават.

д-р Гайдурков

За нашата имунна система можем да се грижим не като я стимулираме, а като не я замърсява. Така, както наркотикът първо стимулира, а след това изтощава и разрушава нервната система, така стимулантите на имунитета могат да постигнат само краткосрочен ефект. След него настъпва неизбежната фаза на изчерпване и имунен дефицит, обяснява прочутият д-р Георги Гайдурков. „Ако се вгледаме в традициите, ще открием, че грижата за имунитета преди студения сезон отдавна е измислена. От средата на ноември започва вторият по дължина пост в годината – коледният. Вече знаем, че тъкмо животинските продукти, които постът изключва, образуват в обмяната на веществата най-токсичните съединения, които замърсяват вътрешната ни среда.

месо

Когато дадем възможност на тялото да отдели тези отрови, нашата защита автоматично се възстановява. На второ място, технологично преработените храни, включително индустриалният хляб и тестените продукти, са тези, които отслабват имунитета“, допълва специалистът по хранене. По негови думи най-простата и ефективна процедура за повишаване на нашата защита е провеждането на разтоварителен период без животински храни. При съобразяване с индивидуалното състояние, това може да бъде 10-14-дневен период на сурови плодове, зеленчуци, прясно изцедени сокове, смутита и сурови ядки. Можем да захраним за 7 дни, като добавим зърнени и бобени варива. Такъв курс е желателно да провеждаме всеки сезон, като 1 ден седмично винаги оставяме суровояден. В регулярното хранене следва да гарантираме пълноценен внос с много витамини и достатъчен белтъчен прием – на първо място суровият яйчен жълтък. По метода за подсилване на имунната система на д-р Гайдурков риба и меса се позволяват до 1 път седмично, приети само със зеленчук.

Ограничен до минимум трябва да е и приемът на млечни продукти, които образуват най-много слуз, предразполагайки по този начин към различни инфекции. Специалистът припомня и да не забравяме естествените антибиотици – подправките – лук, чесън, босилек, джинджифил, куркума и други. Като помощни средства можем да ползваме тревист бъз (бъзак) – сушени плодчета – по 5-10 броя дневно, чай от ехинацея и котешки нокът, гъби - кладница.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft