Днес е голям празник - Андреевден! Ето какво задължително се слага на трапезата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Днес е голям празник - Андреевден! Ето какво задължително се слага на трапезата:
3223
Днес е голям празник - Андреевден! Ето какво задължително се слага на трапезата:

Днес християнската църква почита паметта на св. Андрей, един от най-уважаваните християнски светци

Според Евангелието Андрей и брат му свети апостол Петър били бедни рибари, които се изхранвали от риболов в Галилейското езеро.

Смята се, че св. Андрей е бил ученик на св. Йоан Кръстител. Когато св. Йоан кръстил Исус във водите на река Йордан и казал на всички ”Ето Агнецът Божий!”, Андрей пръв от всички апостоли последвал Спасителя. Затова в Светото писание го наричат “Първозвани”. Когато апостолите тръгнали по света да проповядват словото Божие, Андрей се отправил през Гърция, по българските брегове на Черно море и стигнал до Грузия и Скития, където спечелил нови последователи на християнството. Умира в гръцкия град Патра, разпънат на кръст, с форма на буквата “Х”, наречен по-късно в иконографията “Андреев”.Свети Андрей се смята за апостол на православните християни, защото ръкополага първия епископ в Константинопол - апостол Стахий. През ІV в. мощите на свети Андрей са поставени в цариградската църква "Св. Апостоли". През ХІІІ в. кръстоносците ги пренасят в италианския град Амалфи, където са и до днес.

Мечкинден

В българската митология е популярна легендата за отшелника Андрей, който живеел сам в планината. Имал една малка нива и сам се грижел за поминъка си. Един ден мечка изяла единствения му вол. Разлютил се Андрей и впрегнал мечката в ралото. Оттогава се вярва, че свети Андрей е повелител на дивите животни и се явява пред хората, яхнал мечка, за да прогони зимата и дългите нощи. В България Андреевден се нарича още Мечкинден. 

Поверия за Андреевден

От Андреевден денят нараства колкото едно просено зърно. Затова на обредната трапеза задължително се слагат жито и варива, които набъбват. Вареното жито се смята за жертвоприношение към предците. Когато се вари жито, жените наричат “Както сварените зърна наедряват, така да наедреят и посевите”. Хвърлят се няколко зърна в комина, за да пораснат високи класовете.

В българската традиция мечката е символ на плодовитост и раждаемост. Затова е забранено на младите булки да работят. Посещението на мечкар и мечка се смята за добър знак - ще има дебел сняг, добра реколта и здраве за хора и животни. Хората плащали на мечкаря “да ги погази мечката за здраве”. Мечка и мечкар са сред най-популярните персонажи на кукерски игри и карнавални обичаи.

На Андреевден празнуват и невестите, с което очакват благоволението на съдбата да нарастват и раждат повече деца. На много места се сваряват в общ съд различни зърнени култури, за предпочитане в глинено гърне. Слагат се по няколко зърна от всичко - боб, леща, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец, царевица. Това се прави, за да има берекет и да наедрява всичко, което се сее и сади. Популярен е и обичаят да се хвъря варена царевица “из комина”, предназначена за мечката “На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците!”  

Днес празнуват Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Храбрин, Силен, Дешо, Дешка.




 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft