Дойде ли септември, слагам доматите в картонени кутии за яйца - перфектният трик от време оно, ще го оцените:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Дойде ли септември, слагам доматите в картонени кутии за яйца - перфектният трик от време оно, ще го оцените:
80589
Дойде ли септември, слагам доматите в картонени кутии за яйца - перфектният трик от време оно, ще го оцените:

Всеки градинар ще оцени този трик в края на лятото и началото на есента!

С настъпване на по-студеното време на корена остават много домати, които обаче не могат да узреят заради по-ниските температури. Растението е буквално осеяно със зелени домати , които обаче не можем да наберем и напразно чакаме да почервенеят.

зелени домати

Възможно ли е да направим нещо, за да накараме доматите да узреят и най-накрая да им се насладим ?

Ще ви разкрием доказани съвети и трикове, които нашите баби също са използвали.

зелени домати

Когато берете зелени домати, винаги се уверявайте, че те не са изгнили или повредени.

Добре е да премахнете стъблата от доматите, за да не повредят случайно другите плодове.

реколта домати

Зреене в картонени кутии за яйца

Много добра идея, за да накарате доматите да узреят , е да ги поставите в големи картонени кутии от яйца.

Съхранявайте така доматите и ги поставете върху шкафа или на друго топло място с температура прибл. 18 до 20 градуса по Целзий.

зелени домати в картон

Те трябва да станат червени след няколко дни. Можете да ускорите този процес на зреене, като добавите ябълки сред доматите.

В буркан с ябълка

За този метод избираме само домати, които са неповредени и с твърда кора.

Откъснете зелените домати и отстранете дръжките.

Пригответе по-голям буркан (4-5 л) и поставете узряла ябълка (1 или 2) на дъното - съхранявайте там доматите. Ябълката не трябва да бъде повредена или изгнила .

зелени домати доузряване

Затворете буркана и го поставете на перваза на прозореца. Ябълките отделят етилен, което ще накара доматите да узреят по -бързо.

Друг вариант е да поставите доматите върху ябълките и да ги оставите на открито слънчево място (например на перваза на прозореца) .

Доматите узряват по-бързо, отколкото просто да ги оставите на прозореца на слънце.

доузряване домати с банан

Добавянето на банан към буркана с домати работи по същия начин.

Стърготини

Доматите узряват по-бързо и с дървени стърготини. Съхранявайте зелените домати в кутия или друг съд, покрит с дървени стърготини, и ги поставете на слънчево място. Поради много добрата калоричност на стърготините, доматите постепенно узряват.

Вторият вариант е да увиете доматите в стар вестник - всеки домат поотделно и да ги съхранявате на перваза на прозореца .

Редовно проверявайте доматите, за да видите кои са узрели и кои все още се нуждаят от време .

Номерът на нашите баби

Ето как правеше нашата баба - внасяше недозрелите домати вътре - те се нуждаят от температура 15-18 градуса.

Когато температурата е по-висока, те омекват лесно. След това вземаше подходящ съд - може да е буркан или кутия (баба ги слагаше върху табла директно на леглото).

доузряване домати

Към доматите добавяше и няколко узрели (не червиви или изгнили) ябълки. Ябълките трябва да са домашно произведени, без химикали и спрейове.

Етиленът започва да действа бързо върху доматите и те започват да узряват много бързо, независимо дали на тъмно или на светло.

Опитайте, работи чудесно и ще имате хубава реколта даже през есента!

Стар трик, за да накарате доматите да узреят направо на растението

корен домати

Не е нужно да берем домати и да ги оставяме да узреят на прозореца или в картонени кутии и хартиени торбички!

Нека им създадем лек "шок"

Направете това, когато слънцето грее много по-малко и последната реколта няма шанс да узрее.

Благодарение на този метод събрах три кошници с добре узрели домати, а тези на съседите стояха зелени на корена със седмици.

Вземете дълъг нож или остра лопата. Оформете кръг с дълбочина около 20 сантиметра около стъблото на домата на разстояние 5-10 см.

Тази процедура ще нарани корените на доматите, които са много дълги и достигат доста дълбоко.

Този „шок“ провокира растението да ускори узряването - това е един вид инстинкт за самосъхранение и цялата енергия, която растението има, ще отиде за узряване на плодовете .

Ако се притеснявате какво ще се случи, опитайте първо на едно растение и можете сами да проследите процеса.

При мен се получи чудесно!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft