Локумът е сред онези малки удоволствия, които си позволяваме от време на време, дори да сме на диета. Днес на пазара има всякакви видове - с ядки, плодове, розова вода и какво ли още не, но все още най-вкусен си остава домашно приготвеният локум.
Снимка: YouTube
Домашен рахат локум с орехи
Продукти:
- 250 мл портокалов сок
- 300 г захар
- 140 г царевично нишесте
- 380 мл вода
- 3 супени лъжици лимонов сок
- 150 г едро нарязани орехи
- 4 капки жълта боя за хранителни цели (може с аромат на ванилия)
За овалване:
- 100 г царевично нишесте
- 100 г пудра захар
Приготвяне:
Смесете портокаловия сок, захарта, царевичното нишесте, водата, лимона и оцветителя за храна в тенджера. Оставете да заври, като бъркате непрекъснато.
Снимка: YouTube
След това добавете орехите и разбъркайте добре.
Снимка: YouTube
Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене (или в силиконова форма), заравнете, охладете на стайна температура и оставете да съхне 24 часа.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Нарежете готовия локум на кубчета от 3 см, след това разрежете отново на две, подредете в тава за печене и оставете да съхнат още 24 часа.
Оваляйте локумчетата в царевично нишесте, след това в пудра захар.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube