Експертите съветват здравите хора да не консумират повече от две до три чаени лъжички на ден, докато на хората с хронични заболявания като диабет, хипертония, атеросклероза и затлъстяване се препоръчва да бъдат още по-предпазливи.
Мнозина не могат да си представят чаша чай без чаена лъжичка мед, но точно този навик - ако не му се обърне внимание - може да бъде вреден за здравето.
Диетолозите предупреждават, че прекомерната употреба на мед може да причини повече вреда, отколкото полза. Въпреки че се смята за суперхрана, медът има своите ограничения.
Една от най-често срещаните грешки е, когато хората добавят мед към вряща вода или горещ чай. Тогава лечебните му свойства се унищожават и може да се образува опасно вещество, известно като хидроксиметилфурфурал (HMF), което в по-големи количества може да бъде токсично.
Ето защо е важно: никога не слагайте мед в гореща вода! Изчакайте напитката да се охлади до около 40 градуса и едва тогава добавете мед.
Също така, медът може да причини алергии и стомашни разстройства, особено при хора с чувствителен стомах. Той съдържа киселини, които могат да раздразнят лигавицата и да причинят гастрит и дори язви - ако се прекали с него.
Така че, медът е здравословен - но само ако се използва разумно. В противен случай, това, което смятаме за лекарство, може лесно да се превърне в спусък за сериозни здравословни проблеми.