Отваряте капака на киселото мляко , очаквайки кремообразна текстура, но отгоре ви посреща воден слой. Мнозина инстинктивно ще излеят течността, мислейки си, че киселото мляко се е развалило.
Диетолозите обаче предупреждават, че правите голяма грешка и изхвърляте най-хранителната част от този популярен млечен продукт.
Хранително съкровище, което не можете да изхвърлите
Тази мистериозна течност всъщност е суроватка, страничен продукт от процеса на производство на сирене и кисело мляко.
Млякото съдържа два основни вида протеини: казеин и суроватка.
Тъй като изварата е по-рядка от твърдата част на киселото мляко, тя естествено се отделя и изплува на повърхността с течение на времето. Учените сравняват това явление с отделянето на масло в натуралното фъстъчено масло. Това е напълно нормален процес и в никакъв случай не е знак, че киселото мляко се е развалило, а доказателство, че държите в ръцете си натурален продукт.
Суроватката е пълноценен протеин, което означава, че съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, които тялото ни не може да произвежда самостоятелно. Именно затова протеиновите прахове, популярни сред спортистите, най-често се правят от дехидратирана суроватка.
В допълнение към протеините, той е богат и на пробиотици, които насърчават здравето на храносмилателната система, калций, който е от решаващо значение за костите, и важни минерали като фосфор, магнезий и калий. Експертите посочват, че суроватъчните протеини осигуряват по-дълго чувство на ситост и че тялото ги усвоява и абсорбира по-лесно.
Как да разпознаем, че киселото мляко наистина се е развалило?
Въпреки че суроватката е здравословна, важно е да знаете кога киселото мляко наистина не е за консумация.
Според съветите на експерти от здравния портал, обърнете внимание на следните признаци:
Неприятна миризма: Прясното кисело мляко има леко кисела миризма. Ако усетите нещо гранясало или неприятно, изхвърлете го.
Промяна в цвета: Появата на розови, жълти или зелени петна е сигурен признак за мухъл или развитие на бактерии. В този случай цялата опаковка трябва да се изхвърли.
Странна текстура: Ако киселото мляко е прекалено на бучки, слузесто или се е сгъстило по необичаен начин, това е признак на разваляне.
Подута опаковка: Ако капакът или самата чашка за кисело мляко са подути, това може да означава, че е настъпила ферментация, причинена от разваляне.