Жените над 60 години трябва да ядат ТОВА за по-здрави кости: Диетолозите дадоха СПИСЪК с храни

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Женско здраве
Жените над 60 години трябва да ядат ТОВА за по-здрави кости: Диетолозите дадоха СПИСЪК с храни
7446
Източник: За Жената
Снимков материал: iStock
Жените над 60 години трябва да ядат ТОВА за по-здрави кости: Диетолозите дадоха СПИСЪК с храни

Разберете кои храни укрепват костите след 60-годишна възраст и не забравяйте да ги включите в менюто си.

С напредване на възрастта костната маса естествено отслабва, което увеличава риска от остеопороза и фрактури. Диета, богата на ключови хранителни вещества, може да допринесе много за запазване на здравината и независимостта на костите в зряла възраст.

Ето какво казват експертите...

Витамин D – незаменим съюзник за здрави кости

Витамин D подобрява усвояването на калций, а дефицитът му застрашава костната маса и води до лоша подвижност.

Възрастните хора често имат по-ниски нива на витамин D, поради намаленото му производство в кожата и по-малкото излагане на слънце. Препоръчителната дневна доза витамин D за хора над 50 години е 600-800 IU, докато за тези, които рядко излизат на слънце, тя може да достигне до 2000 IU, с консултация с лекар.

Калий – крайъгълен камък на костната структура

Калият играе ключова роля в минерализацията на костите. Когато няма достатъчно от него, рискът от остеопороза се увеличава.

Протеин – за мускули и кости

Около 50 процента от костната маса се състои от протеини. Приемът на достатъчно протеини поддържа костната структура и намалява риска от фрактури. Проучване, проведено върху жени в менопауза, показа, че по-високият прием на протеини намалява риска от фрактури и увеличава костната плътност в бедрата и гръбначния стълб. Източници: постно месо, риба, бобови растения, яйца, млечни продукти и тофу.

Списък с храни, препоръчани от диетолозите

Консервирана риба (с кости), млечни продукти, листни зеленчуци (кейл, броколи), кисело мляко, сокове и сини сливи – всички те са отличен избор, препоръчван от диетолозите, поради високото им съдържание на калций, витамини D, K и протеини.

Риба, богата на омега-3 и витамин D

Мазните риби като сьомга, скумрия, сардини и пъстърва са богати на витамин D и омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни ефекти и поддържат здравето на костите.

Листни зеленчуци

Зеленчуци като спанак, къдраво зеле, броколи и зеле съдържат калций, магнезий и витамин К – елементи, които са ключови за минерализацията на костите.

Ядки

Ядките и семената (бадеми, чиа, слънчоглед, сусам) са богати на магнезий и калций, които са много важни за здравината на костите.

Бобови растения, яйца, тофу, млечни продукти, постно месо

Всички тези храни са богати на протеини. Киселото мляко е особено полезно, защото съдържа калций, витамин D, протеини и пробиотици, които помагат за усвояването на хранителните вещества.

За да се поддържат здрави кости след 60-годишна възраст, е ключово да се комбинира:

  • Витамин D и калций за по-добро усвояване и здравина на костите;
  • Повишен прием на протеини за запазване на костната структура и мускулите;
  • Мазна риба, листни зеленчуци, млечни продукти и питателни продукти като основни храни;
  • Ядки, семена и сини сливи като допълнителни източници на основни минерали;
  • Съсредоточете се върху разнообразно хранене и физическа активност – особено упражнения с тежести, които допълнително стимулират костната маса.

В комбинация с редовни прегледи и физическа активност, това меню може да помогне на жените да останат силни и жизнени и в зряла възраст.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft