Защо като хапваме плодове и зеленчуци се подува коремът ни и имаме дискомфорт и как да се справим с него

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Защо като хапваме плодове и зеленчуци се подува коремът ни и имаме дискомфорт и как да се справим с него
27040
Защо като хапваме плодове и зеленчуци се подува коремът ни и имаме дискомфорт и как да се справим с него

Защо усещаме дискомфорт при прием на плодове и зеленчуци?

Лятото се определя като сезонът на плодовете и зеленчуците. Жегите не ни позволяват да се храним много обилно, предпочитаме леки ястия, наблягаме на пресните плодове и зеленчуци, които са много полезни за нашето здраве.

Те съдържат витамини и минерали, полезни хранителни вещества, от които имаме нужда, за да запазим здравословния баланс на организма си.

Често обаче се случва именно, когато уж се храним здравословно и приемаме повече плодове и зеленчуци, точно тогава да страдаме от неприятно подуване, газове и дискомфорт в коремната област. Уж сме свалили няколко килограма, а банският издава подуто коремче и това автоматично влияе на доброто ни настроение и усещане за почивка. Защо се случва така?

Плодовете и зеленчуците съдържат множество целулоза и фибри, които често водят до подуване и газове. След като изядем една ябълка или друг плод (зеленчук), те преминават през множество сложни процеси в храносмилателната система, за да могат да ни „подарят” всичките си полезни вещества. Част от тази система са храносмилателните ензими, които подпомагат разграждането и усвояването на хранителните вещества. Ако на нас ни липсват някои от храносмилателните ензими, които се грижат за доброто храносмилане, ефектите са налице – газове, подут корем, спазми и болки в областта на червата.

Ензимите са едни от най-важните, но и доста пренебрегвани елементи в съвременното хранене. Това са протеинови комплекси, които ускоряват всяка химическа реакция в човешкия организъм. Дефицитът дори само на един ензим може да предизвика неправилно протичане на цяла поредица от процеси. Най-важните седем храносмилателни ензима са: амилаза (преработва въглехидратите), протеаза (преработва протеините), липаза (преработва мазнините), лактаза (разгражда лактозата в млечните продукти), целулаза (разгражда целулозата), алфа-галактозидаза (помага при преработката на въглехидрати от бобовите и зелевите растения) и бромелаин (подпомага смилането на белтъчините). Някои от ензимите се произвеждат в човешкия организъм, но други могат да бъдат набавени единствено чрез външен прием. Хората хилядолетия наред са ги приемали чрез суровата си храна (топлинната обработка „убива” ензимите). Природата се е погрижила във всяка храна да са налични и ензими, необходими за нейното разграждане. Но, в днешно време, дори плодовете и зеленчуците преминават през обработка, която да ги запази повече време „свежи” и добре изглеждащи. За съжаление, това третиране унищожава не само ензимите, но и множество от полезните вещества. Затова много често допълнителният прием на храносмилателни ензими не само подпомага собствената храносмилателна система, но и пести ресурси и сили на организма.

Продуктът Ензи-Мил съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от неживотински източници – Амилаза, Липаза, Протеаза 4.5, Протеаза 3.0, Алфа-галактозидаза, Лактаза, Целулаза, Бромелаин. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти (въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали). Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност и имат широк спектър на действие. Ензи-Мил действа бързо и надеждно! Не води до зависимост! Ензи-Мил не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти! Можете да го намерите в кутии от 60 и 15 таблетки!

Търсете в аптеките и без рецепта или онлайн, директно от производителя, на https://botanic.cc/products/enzymill/.

Ензи-Мил   – за доволен стомах!

  Бояна Николова, консултант на Ботаник 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft